maandag 21 juni 2021

Alles over Dordrecht

,,Wie stelt de eerste vragen in gemeenteraad van Dordrecht over uitbreiding Moerdijk?"

29 september 2013

DORDRECHT -  Langzaam spreken mensen zich uit over de plannen om aan de overkant van het eiland van Dordrecht meer industrie te krijgen. De werkgroep Milieubeheer Dordrecht, die in 1971 werd opgericht mede om te protesteren, wil een doorstart maken.

Columnist Kees Thies zet in het AD ook zijn kanttekeningen:

k krijg het beeld van een voormalig Dordts bestuurder en tegenwoordig havenbaron die, onderweg naar zijn werk luidkeels in zijn auto zit te zingen maar niet uit m’n hoofd. Het is namelijk écht stil aan de overkant en met die overkant bedoel ik natuurlijk déze kant. Ik las namelijk dat het Brabantse dorpje Moerdijk wellicht moet wijken voor een grootscheepse uitbreiding van het havengebied. Havenbaas Ferdinand van den Oever, u herinnert zich hem vast nog wel als die VVD-wethouder  in een vorig Dordts college, is namelijk van plan om in ‘zijn’ Moerdijkse haven, op een steenworp afstand van Dordt, een chemiecluster op te zetten waarmee hij Europoort en het Botlekgebied naar de kroon steekt.

Zoiets is natuurlijk prachtig voor de werkgelegenheid (ja, vast ook voor Dordtenaren) maar het zit mij toch eerlijk gezegd best wel dwars dat enige reactie vanaf deze kant van de Moerdijkbrug uitblijft. We leven hier al dagelijks met de risico’s van Dupont, chemiebedrijven in Zwijndrecht, de drukste vaarroute en snelweg (A16) van Noordwest Europa en gammele treintjes met enge ladingen die meermalen per dag rakelings langs onze stadsgevels denderen.

Dan is er ook nog eens die stille dreiging van Rotterdamse havens op de achtergrond en dan zwijg ik nog maar over Nedstaal (hoewel, Alblasserdam is ook niet zo ver weg) waar men van plan is om gezellig een potje te gaan kokkerellen met het ingrediënt asbest… een goedje dat we nog zo goed kennen omdat het hier recentelijk met bakken vol (en zéker niet altijd goed verpakt) in onze eigen Derde Merwedehaven gemieterd is. En nu wordt ‘die overkant’ straks een nóg grotere risicofactor.

Trouwens,  kwam dat laatste gevaar niet ‘van over’ dat Hollands Diep? U weet nog wel, van dat lekkere bedrijfje Chemie-Pack dat Sterrenburg enkele jaren geleden met dikke roetwolken in angstige duisternis hulde. Vooralsnog hoor ik geen geluiden vanuit de Dordtse politiek. Wie stelt de eerste vragen in de gemeenteraad?

(elke dag Kees Thies bij het ontbijt: lees het AD De Dordtenaar, editie Drechtsteden. De edities heeft volgens advertentie-gegevens een oplage van 31.100 exemplaren en een bereik van 82.000 mensen)

Deel dit bericht met je vrienden!