maandag 21 juni 2021

Alles over Dordrecht

Programma 'Nacht van de Nacht' bekend

26 september 2013 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Braakballen uitpluizen, nachtwandelingen maken en sterren kijken op het dak. Zomaar een paar onderdelen uit het programma van de Nacht van de Nacht op 26 oktober. De Nacht wordt jaarlijks georganiseerd op het moment dat de wintertijd in gaat en vraagt aandacht voor de gevolgen van lichthinder en het behoud van een duistere nacht.

Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Jaarlijks worden miljoenen euro’s verspild door inefficiënte verlichting. Slecht afgeschermde lichtbronnen veroorzaken veel stoorlicht dat niet op wegen of straten valt, maar omhoog straalt. Dit wordt als hinderlijk ervaren. Andere belangrijke bronnen van lichthinder zijn glastuinbouw, sportveldverlichting, terreinverlichting, sierverlichting, skybeamers en reclameverlichting. Niet alleen mensen hebben last van teveel licht. Ook voor dieren en planten is het belangrijk dat de nachten duister blijven.

Om de schoonheid van de nacht te benadrukken en aandacht te vragen voor de gevolgen van lichthinder, organiseren de gemeente Dordrecht, Duurzaamheidscentrum Weizigt, IVN, Natuur- en Vogelwacht Biesbosch, Biesboschcentrum Dordrecht en de Sterrenwacht de Nacht van de Nacht in Dordrecht. Dordtenaren kunnen op www.dordtduurzaam.nl/nachtvandenacht zien wat er allemaal te doen is.

Fotowedstrijd
Zo is er bijvoorbeeld de Nacht van de Nacht fotowedstrijd. De (amateur-)fotograaf met de mooiste foto wint een fluisterboottocht en krijgt de eeuwige roem. Voorbeelden van onderwerpen die gefotografeerd kunnen worden: de duisternis in Dordrecht, een straat, een gebouw, lichthinder in de stad of de natuur bij nacht.

Braakballen uitpluizen
Op 26 oktober vindt het hoofdevenement van de Nacht van de Nacht plaats in het Biesboschcentrum Dordrecht. Daar reikt wethouder Harry Wagemakers (Duurzaamheid) de prijzen uit van de fotowedstrijd en geeft Dordts columnist Kees Thies een lezing. Kinderen van ouders die de lezing bijwonen, kunnen intussen in het centrum braakballen uitpluizen of hun favoriete nachtdier natekenen. Er zijn ook filmpjes te bekijken over nachtdieren en de (over)verlichte wereld. Speciaal voor de Nacht van de Nacht is Sterrenwacht Mercurius tot 01.00 uur (in plaats van 22.00 uur) geopend voor publiek. Daar kunnen mensen naar de sterrenhemel turen door de grote Carl Zeiss telescoop.

Actief de nacht beleven
Dordtenaren kunnen ook van de totale duisternis genieten tijdens twee avondwandelingen in de Biesbosch. Eén wordt georganiseerd door IVN afdeling Dordrecht één door Biesboschcentrum Dordrecht. Wandelaars kunnen ook meedoen aan een speciale wandeling door het centrum van Dordrecht, onder leiding van stadsgids Ad Breevaart en natuurgids Arie van Zanten. De wandeling begint bij de Grote Kerk op het moment dat de lichten uit gaan.

Ooit een duistere Grote Kerk gezien?
Duurzaamheid is een van de speerpunten van het college van Dordrecht. Tijdens de Nacht van de Nacht dooft de gemeente dan ook de lichten van de Grote Kerk; het Stadhuis en de feestverlichting in de bomen aan de Johan de Wittstraat. Prorail doet mee door het licht van de Zwijndrechtse brug uit te laten. Dordtenaren kunnen meedoen door tijdens de avond en nacht van 26 oktober hun verlichting zoveel mogelijk te doven.

Zie ook:

Deel dit bericht met je vrienden!