woensdag 19 januari 2022

Alles over Dordrecht

Tentoonstelling verloren kunstcollectie Willem II in St. Petersburg en Dordrecht

23 september 2013

DORDRECHT -  Een belangrijk deel van de voor Nederland verloren gegane kunstcollectie van Koning Willem II is na ruim 150 jaar weer te zien. De door het Dordrechts Museum samengestelde internationale tentoonstelling opent op 24 september in de Hermitage in St. Petersburg en is vanaf 2 maart 2014 in ons land, in Dordrecht, te bewonderen. Daarna reist de tentoonstelling door naar Luxemburg.

Koning Willem II, die ons land slechts kort regeerde (van 1840 tot 1849) mag met recht een kleurrijke koning genoemd worden. Hij staat in het collectieve geheugen gegrift als de ‘Held van Waterloo’ en echtgenoot van de Russische tsarendochter Anna Paulowna.

Willem II was echter ook één van de grootste kunstverzamelaars die ons land ooit gekend heeft. Zijn verzameling moest echter kort na zijn dood noodgedwongen worden geveild en zo verdwenen Rembrandts, Da Vinci’s en Memlings veelal naar het buitenland waaronder ook de Hermitage in St. Petersburg.

In het kader van de aanstaande viering van 200 jaar koninkrijk heeft het Dordrechts Museum een representatief deel van de collectie weer bij elkaar gebracht in een internationale tentoonstelling die 24 september wordt geopend in de Hermitage in St. Petersburg.

De tentoonstelling is daar onderdeel van het Nederland-Rusland jaar en geeft met talloze portretten, zilver, juwelen, meubels en kleding een uniek beeld van de ongekende pracht en praal aan het hof van Willem en Anna. Vanaf 2 maart is de tentoonstelling, onder de noemer Willem II – Kunstkoning, te zien in het Dordrechts Museum.

Tot slot zal de collectie doorreizen naar Villa Vauban in Luxemburg, waar Willem II groothertog was.

Willem II- Kunstkoning wordt de grootste tentoonstelling die ooit in Dordrecht is georganiseerd.

Het Koninklijk Huisarchief is een belangrijke partner en bruikleengever in dit project.

 

Lees meer over:

dordrechts museum pienemann
Deel dit bericht met je vrienden!