maandag 21 juni 2021

Alles over Dordrecht

De 5e editie van de Nationale Kringloopdag zet haar helden in het zonnetje

23 september 2013 (door Hennie van der Zouw)

DRECHTSTEDEN - De mensen achter en van de Kringloop zijn de helden van de ‘duurzame samenleving’. Maar degenen die halen en brengen zijn net zulke helden. Gezamenlijk ‘redden’ zij de wereld door hergebruik! Altijd al een held willen ontmoeten of zelf willen zijn? Breng dan op de Nationale Kringloopdag (NKD) op 5 oktober een bezoek aan een kringloopwinkel bij jou in de buurt. Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (BKN) organiseert in samenwerking met haar leden een feestelijk Open Huis. Diverse activiteiten op deze jubileum editie van de NKD staan in het teken van de Helden van de Kringloop.

Lang leve de Helden van de Kringloop
Deze speciale jubileum editie van de NKD staat in het teken van de mensen die werkzaam zijn in de kringloopbranche. Zij zijn een belangrijke schakel tussen gebruik en hergebruik, in de wereld achter de kringloop. Het ophalen, sorteren en  prijzen van spullen en het inrichten van de winkel zijn onder andere hun dagelijkse taken.

Door producthergebruik dragen deze helden van de kringloopbranche een belangrijk steentje bij aan het verkleinen van de wereldwijde afvalberg en daarmee het verminderen van de CO2-uitstoot. Maar degenen die spullen brengen en kopen zijn ook belangrijk. Met zijn allen ‘redden’ zij de wereld door hergebruik, lang leve de helden van de Kringloop!

Kringloopwinkels aangesloten bij de BKN zetten tijdens de Nationale Kringloopdag op 5 oktober hun deuren open voor een breed publiek. Met diverse feestelijke activiteiten zetten zij alle helden in het zonnetje. Breng dus een bezoek aan een kringloopwinkel bij jou in de buurt en ontmoet jouw held van de kringloop! Of…wordt ook een held van de kringloop! Kijk op de website www.kringloopdag.nl om te zien welke kringloopwinkels in jouw buurt meedoen aan de Nationale Kringloopdag.

Kringlopen is een avontuur
Vintage is een trend, dat merken de bij de BKN aangesloten kringloopwinkels ook steeds meer. Leonie Reinders, directeur van de BKN: “Bezoek je een kringloopwinkel, dan voel je dat achter elk product een verhaal schuilt. Kringlopen is een avontuur! Het assortiment is breed, maar het publiek wordt ook steeds breder. Kringloopbedrijven zijn ambitieus en willen graag groeien. Er wordt steeds meer aandacht besteed aan de inrichting van de winkel. Maar ook het opleiden van het personeel wordt steeds belangrijker.”

Investeren in het werkplezier
Een belangrijk aspect van de kringloopwinkels aangesloten bij de BKN is het investeren in het werkplezier van haar mensen. Reinders vervolgt: “In 2012 hebben we zo'n 8000 mensen werkgelegenheid geboden, waarvan het overgrote deel een afstand heeft tot de reguliere arbeidsmarkt. Ook werken er veel vrijwilligers in kringloopwinkels. Wij laten ze de krachtigste versie van zichzelf zijn en helpen ze weer op weg. Veel mensen uit deze doelgroep blijven lange tijd in een kringloopwinkel werken, waarna ze een (vaste) baan vinden in of buiten de kringloop.”

Professionalisering van de branche
Van een branche in ontwikkeling worden hoge verwachtingen gesteld. Naast de Nationale Kringloopdag is de introductie van het Keurmerk Kringloopbedrijven® een volgende stap in het verder professionaliseren. “Zo zal de kwaliteit van de kringloopbedrijven omhoog gaan. Dit om een meer stevige positie in te nemen in de branche en een positiever imago te bewerkstelligen.”

BKN
Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland, opgericht in 1994, stimuleert hergebruik van grof huishoudelijk afval en biedt werkgelegenheid aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In 2012 heeft de BKN ruim 100.000 ton afval vermeden en ruim 8000 mensen aan een baan geholpen. BKN heeft 65 leden met in totaal bijna 180 winkels verspreid door het hele land. De brancheorganisatie werkt daarnaast samen met vuilnisophaaldiensten, sociale werkplaatsen, opleidingsinstituten (ROC’s e.d.) en GGZ. www.kringloopwinkels.nl

Lees meer over:

kringloopdag kringloopwinkels
Deel dit bericht met je vrienden!