donderdag 24 juni 2021

Alles over Dordrecht

Jong en oud gaan fanatiek de strijd aan met zwerfafval op KeepitCleanDay

23 september 2013 (door Eva Baars)

DORDRECHT -  Vrijdag 20 september was het KeepitCleanDay, een initiatief waarbij vele mensen de handen uit de mouwen steken om zwerfafval op te ruimen. Zo ook in Dordrecht waar Duurzaamheidscentrum Weizigt KeepitCleanDay coördineerde en Dordtenaren verschillende schoonmaakacties opzetten om hun stad een stukje schoner te maken. Ook wethouder Rinette Reynvaan prikte met haar eigen afvalgrijper fanatiek mee.

“Hebbes!” “Ja weer eentje!” “Oh kijk daar, daar ligt nog wat!” Deze kreten klinken volop in het hondenuitlaatgebied vlakbij de Bed and Breakfast van Corrie de Kock aan de Dubbeldamseweg Zuid. Speciaal voor KeepitCleanDay heeft Corrie een flink aantal buurtbewoners en hun kinderen opgetrommeld om samen het natuurgebied naast haar huis schoon te maken. Extra bijzonder is dat wethouder Rinette Reynvaan, ook woonachtig in deze wijk, met haar eigen afvalgrijper de schoonmaakactie komt ondersteunen. Wethouder Reynvaan raapte altijd al zwerfafval op en is nu ze haar afvalgrijper heeft nog actiever hierin. “Het is ontzettend belangrijk dat we het goede voorbeeld geven, want rommel trekt rommel aan. Daarom ruim ik ook altijd al het zwerfvuil op dat ik tegenkom.”

Het gezelschap weet flink wat afval uit de bosjes te vissen maar, zoals Corrie zelf ook zegt: “Het is hier stukken schoner dan toen we vorig jaar hier liepen. Zwerfafval rapen wordt gelukkig steeds normaler.” Corrie is begonnen met het opruimen van het zwerfafval vanuit haar enorme liefde voor de natuur. En die natuur hoort schoon te zijn zodat we er allemaal optimaal van kunnen genieten. Even later staat Corrie bijna tot haar knieën in het water om enkele grote stukken vuil uit het water te halen. “Wij laten ons niet kennen hoor, alles ruimen we op!” De jonge helpertjes verbazen zich over de rommel: “Rotzooi gooi je toch niet op straat, dat is toch gewoon gek?”

Ook elders in Dordrecht werd flink opgeruimd. Leny Versluis ruimde samen met haar man en kleinzoon Benne het gebied rondom haar woning op. Kleine Benne hielp flink mee en buren kwamen nieuwsgierig een kijkje nemen. Leny vertelt ze graag waar ze mee bezig is en probeert zo steeds meer mensen enthousiast te maken.

 KeepitCleanDay was in Dordrecht een groot succes maar zwerfafval opruimen kan het hele jaar door. Een schone omgeving woont en leeft nu eenmaal veel prettiger. Om het afval ruimen gemakkelijker te maken stelt Duurzaamheidscentrum Weizigt afvalgrijpers beschikbaar. Deze zijn af te halen in het informatiepunt op de Stadsboerderij. Het punt is elke woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag geopend. Meer informatie en een terugblik op KeepitCleanDay is te vinden op www.weizigt.nl.

Deel dit bericht met je vrienden!