maandag 21 juni 2021

Alles over Dordrecht

Vliegende start voor Startersbeurs Drechtsteden

17 september 2013

DRECHTSTEDEN - De Startersbeurs Drechtsteden heeft een vliegende start gemaakt: nog vóór de officiële kick-off maandag 16 september zijn vier jongeren uit de Drechtsteden er al in geslaagd een werkgever te vinden die hen, met subsidie van de Drechtsteden, zes maanden lang werkervaring wil laten opdoen in hun bedrijf. En nog eens vier andere jongeren hebben zich op de website aangemeld voor een Startersbeurs.

Leandro ’t Jong uit Sliedrecht, afgestudeerd HBO’er Communicatie, kreeg maandagmiddag uit handen van wethouder Bert van de Burgt (Sociale Zaken) de eerste Startersbeurs uitgereikt. De cheque ter waarde van 3.000 euro hing bovenaan de klimwand op het Leerpark en werd door twee klimmers omlaag gehaald. Hiermee symboliseerden zij het beklimmen van de carrièreladder, dat door de Startersbeurs mogelijk wordt gemaakt.

‘Geweldige kans’
Leandro ’t Jong gaat komende woensdag al aan de slag bij Stadsbeheer van de gemeente Dordrecht. Daar gaat hij zich bezighouden met het intensiveren van bewonersparticipatie met behulp van onder meer social media. Hij zag de vacature op de site van de Startersbeurs Drechtsteden en was direct enthousiast. “Ik ben al sinds het afronden van mijn studie vorig jaar bezig om werk te vinden maar tot nu toe zonder resultaat. Dit is echt een geweldige kans, vooral omdat de werkervaringsplek in Dordrecht precies aansluit op mijn studie.”

“Voor die gasten doen we dit”, aldus wethouder Van de Burgt bij de officiële kick-off van de Startersbeurs Drechtsteden. “Je hebt je diploma, maar komt toch niet aan de bak omdat je geen ervaring hebt. Met de werkervaring die je met de Startersbeurs opdoet, kun je je cv verrijken zodat je een betere kans hebt op de arbeidsmarkt.”

Onkostenvergoeding van 500 euro per maand
De Startersbeurs is een nieuwe regeling waarmee jongeren,die klaar zijn met hun opleiding, een half jaar werkervaring kunnen opdoen. Zij ontvangen hiervoor een onkostenvergoeding van 500 euro netto per maand en, na afloop van het werkervaringstraject, een scholingspotje van 600 euro.

De Drechtsteden vinden het belangrijk dat jongeren na het afronden van hun opleiding een goede start kunnen maken op de arbeidsmarkt. Daarom heeft de Drechtraad 400.000 euro uitgetrokken om de Startersbeurs ook voor jongeren in de Drechtsteden mogelijk te maken. “Ik daag alle jongelui in de Drechtsteden die hun diploma hebben gehaald uit, ervoor te zorgen dat we geld tekort komen!”, zo riep de wethouder jonge starters op.

Ook voordelen voor werkgevers
Overigens hebben niet alleen jongeren baat bij de regeling. Arie van den Herik, bestuurslid van Werkgevers Drechtsteden, bracht tijdens de kick-off onder de aandacht dat de Startersbeurs ook voordelen biedt voor werkgevers. “Een mooi instrument om talent te ontdekken”, noemde hij de regeling. “Veel bedrijven hebben oog voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daar hoort ook bij dat je in de regio medewerking verleent aan initiatieven die de instroom van jongeren bevorderen.”  

Voor wie?
Om voor een Startersbeurs in aanmerking te komen, moet de jongere in één van de zes gemeenten in de Drechtsteden wonen, tussen de 18 en 27 jaar zijn, geen uitkering ontvangen en minimaal een MBO2- of HAVO/VWO-diploma hebben of een afgeronde HBO- of WO-opleiding. Het is de bedoeling dat de starter zelf op zoek gaat naar een bedrijf waar hij/zij graag werkervaring wil opdoen. Dat mag een bedrijf in de regio zijn, maar dat hoeft niet. Zodra de jongere een bedrijf heeft gevonden, schrijft hij of zij zich via de website in en krijgt de werkgever alle benodigde documenten toegestuurd. Werkgevers die vacatures willen aanbieden voor de Startersbeurs Drechtsteden, kunnen dat doen op de website www.startersbeurs.nu/drechtsteden

Foto-onderschrift: Leandro ’t Jong tekent de symbolische cheque die hij zojuist van wethouder Bert van de Burgt (op de achtergrond) heeft gekregen. (Foto Startersbeurs Drechtsteden)

Lees meer over:

beurs starters
Deel dit bericht met je vrienden!