maandag 17 mei 2021

Alles over Dordrecht

Kees Klok: "Arme burgemeester"

16 september 2013

DORDRECHT - Kees klok was tot voor kort leraar in Dordrecht en is een bekend stadsdichter. Hij volgt vanuit zijn invalshoek Dordrecht en de culturele wereld. Hieronder geeft hij zijn mening over de huidige staat van Dordrecht:

"Het verdriet van Dordrecht", zo heet het artikel dat Martin Sommer op zaterdag 14 september publiceerde in De Volkskrant. Het gaf een treurig beeld van de wijze waarop Dordrecht economisch de boot heeft gemist. 'Nederland heeft zich voortgehaast en Dordrecht heeft het niet kunnen bijhouden.' Deels ligt de schuld daarvoor bij achtereenvolgende gemeentebesturen, die met veel megalomanie (mijn woorden, niet die van Sommer) en weinig gevoel voor de geschiedenis, de stad meenden op te stoten in de vaart der volkeren: 'Dordrecht dacht te concurreren met zijn regiofunctie. Dat dachten Alblasserdam en de overige steden in de omgeving ook.' Een beleid dat volgens Sommer heeft gefaald en dat in feite slechts 'een straat met onthutsend lelijke kantoren,' heeft opgeleverd, in casu de Spuiboulevard, in mijn ogen de misser van de eeuw.

Een andere oorzaak voor de misère is volgens Sommer het feit dat 'Dordrecht eruit springt als enige grote stad (110 duizend inwoners) met een bovengemiddeld aantal lager opgeleiden.' Zonder voldoende hoogopgeleiden met een navenant inkomen, zal het met Dordrecht nooit wat worden. Ik weet niet of dat waar is. Ik heb een universitaire opleiding, maar in het onderwijs altijd maar een bescheiden inkomen verdiend. Ik heb een jurist in de familie die het prettiger vindt om als postbode te werken. De enige bij ons met een een grote villa is een achterneefje dat niet wilde leren en via de LTS rijk is geworden met zijn timmerbedrijf. Hij woont niet meer in Dordt, maar in het buitenland.

Wellicht is er wel een verband tussen die overdosis laagopgeleiden en de kwaliteit van ons gemeentebestuur. Op iDordt staan twee filmpjes, gemaakt tijdens het evenement 'De raad op straat,' waarin duidelijk wordt dat de meesten van de raadsleden die aan het woord komen op nogal onthutsende wijze een hoge mate van domheid en/of onwetendheid debiteren. Ze hadden het evenement zo beter 'De raad te kijk,' kunnen noemen.

Gistermiddag zag ik burgemeester Brok in de stad lopen. Ik heb veel waardering voor zijn zichtbaarheid en zijn betrokkenheid, maar mijn hemel, hoe moet hij zich af en toe voelen op die half leegstaande Voorstraat en met zo weinig kennis van zaken in zijn gemeenteraad?"

Kees Klok

Deel dit bericht met je vrienden!