maandag 21 juni 2021

Alles over Dordrecht

Journalist Martin Sommer neemt Dordrecht de maat tijdens zijn eerste wandeling door stad

15 september 2013

Dordtenaren hebben per mail Martin Sommer uitgenodigd om een tweede keer langs te komen en dan eens met een andere bril op te kijken naar de stad.

DORDRECHT -   ,,Het verdriet van Dordrecht” is de titel van een opinie verhaal zaterdag in de Volkskrant van de hand van politiek commentator Martin Sommer.  Via de site van de volkskrant is het verhaal ook compleet te lezen.

Hij erkent nooit eerder in Dordrecht te zijn geweest en de stad tot nu toe alleen vanuit de trein te hebben gezien. ..Elke keer zag ik vanuit de trein de toren van de  Grote kerk en het havenhoofd aan de Merwede. En elke keer dacht ik: schande dat ik nooit ben uitgestapt voor de stad van de statenbijbel en de gebroeders De Witt. Deze week kwam het ervan".

Tijdens het fileren van Dordt, dat Nederland niet zou hebben kunnen bijhouden, heeft Sommer geen woord en wederwoord willen zoeken. Een journalist van een krant in Dordrecht zou hem hebben geadviseerd dat je niks zou hebben aan bestuurders. ,,Wethouders schieten zich liever voor de kop, dan toegeven dat het niet goed gaat met.”

Bij een opinie stuk heeft een journalist alle ruimte om vanuit een eigen perspectief te schrijven. Dat geeft de wandelende journalist van de Volkskrant alle ruimte voor schrijven over het verdriet van Dordrecht. Martin Sommer zegt zijn  waarnemingen ook wel bijna als enige toerist in Dordt te hebben gedaan.

De VVV kon overigens onlangs meedelen , dat de stad steeds meer wordt ontdekt door toeristen, maar die cijfers zijn niet terug te vinden in het Sommer-stuk. Hij meldt wel dat Dordrecht een vertrek overschot heeft en 110.000 inwoners telt. Zover is volgens de laatste cijfers Dordt niet terug gezakt. Dordt zit nog rond de 118.000 inwoners. Toch gaat Sommer ervan uit dat mensen de stad de rug toe keren, zeker bij de hogere inkomens. Een citaat: ,,Wie komt er nu nog terug in Dordt, behalve het Kamerlid Gerard Schouw van D66?" Schouw kwam overigens niet terug in Dordrecht, maar ging tijdens zijn studie in de stad wonen en is gebleven.

Martin Sommer roept premier Rutte in zijn verhaal – onder de titel vrij zicht – als getuige op. De premier ziet hij als politiek commentor van de Volkskrant als een optimist. Als die de teloorgang van de winkelstraat Voorstraat in Dordrecht als negatief voorbeeld noemt voor veel leegstand, dan is er zeker wel iets aan de hand. Sommer erkent nog wel dat het oude centrum van Dordrecht een parel is, maar heeft verder met de winkelstand weinig op. De gemeente zou zijn gerund ook als een bedrijf en hebben gesold met de geschiedenis, zegt nog steeds Sommer in de krant tijdens zijn debuut in Dordrecht.  Ook de regio functie zou weinig zijn waar gemaakt in de praktijk, zoals die is beleefd door Sommer.

Citaat: ,,Anno 2013 waait in de straten van Dordt het gevoel in de steek te zijn gelaten".

Wethouder Piet Sleeking heeft via twitter al gereageerd op de tocht door Dordt van wethouder mijder Sommer. : Hij noemt de waarneming rond het verdriet van Dordrecht ,,erg  negatief en eenzijdig.”

En:

Piet Sleeking ‏@pietsleeking 11u

#Zuurpruim Martin Sommers vd #Volkskrant bezoekt #Dordt met donkere bril & #oogkleppen weigert te zien waar t Beter gaat met de stad.

De laatste jaren won Dordrecht verschillende prijzen in verkiezingen, maar dat legt bij Sommer geen gewicht in zijn persoonlijke weegschaal.

Martin Sommer (1956) is redacteur van de Volkskrant.

Hij was van 1997 tot 2002 voor dezelfde krant correspondent in Parijs. Eerder schreef hij Krantebeest (1993), een biografie van de eerste naoorlogse hoofdredacteur van de Volkskrant, Joop Lücker. Verder publiceerde hij bij J.M. Meulenhoff Heimwee naar Frankrijk (2003) en Dorp in Picardië (2004

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/6235/Martin-Sommer/article/detail/3509962/2013/09/15/Succesvol-Nederland-is-straks-waar-je-nog-naar-de-Bijenkorf-kunt.dhtml).

Deel dit bericht met je vrienden!