maandag 21 juni 2021

Alles over Dordrecht

Inloophuis voor kankerpatiënten in Dordrecht

11 september 2013

DRECHTSTEDEN - Mensen met kanker hebben na hun medische behandeltraject vaak behoefte aan menselijke aandacht en lotgenotencontact. Liefst niet in het ziekenhuis, waar meestal nare herinneringen liggen. Vanaf begin 2014 kunnen deze (ex-)patiënten uit de regio Drechtsteden terecht in een inloophuis in Dordrecht. Voor bijvoorbeeld een gesprek, een kop koffie, een massage of een yogales.

De precieze activiteiten moeten nog worden uitgewerkt, maar vast staat nu wel dat zo'n voorziening er komt. Dit dankzij een startdonatie van de Stichting Hans den Ouden Marathon uit Oud-Alblas. De flinke opbrengst van de tweejaarlijkse muziekmarathon en verloting gaat volgend najaar naar zo'n inloophuis voor kankerpatiënten. Het Albert Schweitzer ziekenhuis neemt de activiteit voorlopig op zich. Later is het de bedoeling dat het huis onder verantwoordelijkheid van een stichting komt. Het wordt bemenst door vrijwilligers, onder wie ex-patiënten. De eersten zijn er al.

"De medische zorg voor kankerpatiënten is goed geregeld, maar in een wat later stadium missen ze vaak een schouder om op te leunen." Dat hoort oncoloog Jos Kitzen van het Albert Schweitzer ziekenhuis vaak terug van patiënten. Bij deze dokter en zijn collega's bestond daarom al langer de wens voor een dergelijke voorziening, die in tal van andere steden al bestaat. Het ziekenhuis en de zorgverzekeraars hebben echter geen geld voor zo'n huis. Goededoelenorganisator en zanger Hans den Ouden had dezelfde wens ook al jaren, nadat hij in zijn familie met de gevolgen van kanker was geconfronteerd. Den Ouden: "Maar met een huis kopen alleen, ben je er niet. Er is deskundigheid nodig."

Nog maar kort geleden raakten Den Ouden en het ziekenhuis in gesprek en zij hadden elkaar snel gevonden. Met de opbrengst van de marathon in het vooruitzicht, kan al vroeg in 2014 worden begonnen met het huis. Het gaat op kleine schaal van start in de locatie Amstelwijck van het Albert Schweitzer ziekenhuis. Kankerpatiënten komen hier niet voor hun behandeling. Een deel van dit gebouw staat leeg en is direct beschikbaar. In een later stadium staat een echt huis op de verlanglijst, bijvoorbeeld in het centrum van Dordrecht.

Bestuurder John Taks van het ziekenhuis zegt te weten dat de gemeente Dordrecht positief tegenover het plan staat. Hij hoopt dat in een later stadium ook andere donateurs aanhaken. "Dat zou logisch zijn. Wij beginnen hier nu mee, maar het is in feite een brede maatschappelijke voorziening voor een grote groep mensen in een kwetsbare positie."

Tijdens de presentatie van de plannen op 10 september, noemden de initiatiefnemers het 'een droom die uitkomt'. Een van de toekomstige vrijwilligers, zelf ex-patiënt, omschreef zo'n inloophuis als een 'warm bad, waar je even verwend wordt met aandacht, zonder dat je iets hoeft uit te leggen. "Toen ik zelf ziek was, had ik er behoefte aan, maar ik was te moe om hiervoor om naar een andere stad te gaan", zei zij. "Nu gun ik het de andere mensen ook en daar wil ik me voor inzetten."

Foto: Frederieke Roozen-Slieker.
Hans den Ouden (voorgrond) zet zijn plannen uiteen, met naast hem ziekenhuis bestuurder John Taks en oncoloog Jos Kitzen (achter).

Deel dit bericht met je vrienden!