maandag 25 oktober 2021

Alles over Dordrecht

De Willige Dame is een echte schaaksociëteit in een poffertjessalon

11 september 2013

DORDRECHT -   De bekendste Dordtse dichter Kees Klok is ook een enthousiaste schaker. Hij behoort tot de vaste deelnemers aan wedstrijden van zijn schaaksociëteit de Willige Dame in zijn stamkroeg poffertjessalon Visser. Kees Klok houdt zijn wereldbeeld bij op zijn weblog en publiceert ook op de website www.idordt.nl

Zijn waarnemingen worden ook, zeker als het een link heeft met Dordrecht, doorgegeven via www.dordrecht.net

Gisteravond begon nhet nieuwe schaakseizoen van de Willige Dame, na de zestigste openingstoespraak van voorzitter Cor Paans. Kees Klok speelde tegen Koos van Dalen en nam zoveel waar, dat zijn resultaat  verder geen bespreking verdient. Hij observeerde wel het verleden, heden en de toekomst:

De Willige Dame in poffertjessalon Visser volgens Kees Klok op www.idordt.nl:

"Er waren eens heel lang geleden twee jongens die op school schaken leerden. Op een goede dag vond hun leraar hen gevorderd genoeg en werden ze opgenomen in het schoolteam. De school van de ene jongen kwam uit tegen de school van de andere jongen. Zo leerden Hans Berrevoets en Kees Klok elkaar kennen. Hans was aan het begin van de partij zeer geïntimideerd door Kees, die voor zijn leeftijd een fabelachtige kennis had van openingstheorieën. Dat hij het na de vijftiende zet in zo’n partij doorgaans niet meer wist en van vrijwel ieder eindspel een potje maakte, had Hans nog niet gehoord. Hij heeft een stief uurtje zitten zweten, maar de partij daarna gewonnen.

Hans Berrevoets werd een van Dordrechts topschakers. Hij speelde een aantal keren ook met succes in de journalistenklasse van het Hoogoventoernooi. Kees Klok ontwikkelde andere talenten, in de geschiedwetenschap en de literatuur, en bleef een niet onverdienstelijk recreatieschaker. Beiden zijn zij lid van de schaaksociëteit De Willige Dame, die gisteren de start van de nieuwe najaarscompetitie beleefde.

De Willige Dame is een beetje een vreemde eend in de bijt van schaakverenigingen. Het woord schaaksociëteit zegt het al. Het gaat bij De Willige Dame niet alleen om de sport, maar ook om de gezelligheid. Natuurlijk gelden de gangbare schaakregels, maar men is er wars van fanatisme, haarkloverijen en mierenneuken. Er mag best nu en dan wat gefluisterd worden op de dinsdagavonden in poffertjessalon Visser, waar de sociëteit schaakt. De bar is altijd open en er klinkt een zacht muziekje op de achtergrond, iets waarvan men bij de meeste schaakverenigingen een regelrechte rolberoerte krijgt.

Die bijzondere combinatie van sport en goede sfeer maakt De Willige dame voor zowel toptalent Hans Berrevoets als voor gezelligheidsschaker Kees Klok een club die naadloos bij hen past. Of de heren nog lang en gelukkig zullen leven hangt af van andere zaken, die liggen verborgen in de toekomst".

Foto: Kees Klok

 

 

Deel dit bericht met je vrienden!