maandag 21 juni 2021

Alles over Dordrecht

Werkzaamheden reconstructie Scheffersplein starten 16 september

11 september 2013 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Een bijzonder en monumentaal element in de historische binnenstad van Dordrecht krijgt een nieuwe constructie. Op maandag 16 september beginnen de werkzaamheden die de brug onder het Scheffersplein moeten versterken en het plein weer geschikt maken voor toekomstige evenementen en ander gebruik.

Eind 2011 bleek bij de reguliere inspectie van de brug dat een deel van het Scheffersplein scheuren vertoonde. De oorzaak: de metalen spanten van de uit 1854 stammende brug zijn versleten en verzwakt. De gemeente constateerde dat de constructie onvoldoende voldeed om het plein multifunctioneel te kunnen blijven gebruiken, bijvoorbeeld bij grote evenementen. Ook (vracht)verkeer was niet meer mogelijk. Tijdelijk zijn bloembakken neergezet om verkeer over het plein tegen te gaan, maar er was een structurele oplossing nodig. In december 2012 heeft de gemeenteraad van Dordrecht geld beschikbaar gesteld voor de reconstructie van de brug. In overleg met de ondernemers rondom het plein en het waterschap is uiteindelijk bepaald dat de uitvoering van de werkzaamheden buiten het terrasseizoen plaats moet vinden.

Aannemer Ippel Civiele Betonbouw (onderdeel van Strabag b.v.) start op maandag 16 september met de eerste werkzaamheden. Ze beginnen onder andere met het inrichten van de bouwplaats. Vooruitlopend op de werkzaamheden heeft netbeheerder Stedin twee middenspanningskabels vervangen. Daarbij is geprobeerd de overlast tot een minimum te beperken.

Speciale bouwomheining
Onderdeel van het inrichten van de bouwplaats is het neerzetten van een speciaal ontworpen bouwomheining die in de omgeving past en een deel van het plein afschermt. Een mooie omheining is het resultaat van de afspraak met de horeca dat het Scheffersplein tijdens het werk zo aantrekkelijk mogelijk moet blijven. De bouwomheining is gemaakt van hoogwaardig materiaal en doet tevens dienst als buitententoonstelling over het plein. Het toont oude foto’s en verhalen over het plein in de loop van de geschiedenis. Tijdens de werkzaamheden functioneert de omheining ook als medium voor de horeca om bijzondere aanbiedingen tijdens de bouwperiode te presenteren. Dit gebeurt via een qr-code die mensen kunnen inscannen. De informatie waar de qr-codes naartoe verwijzen wordt steeds aangepast, waardoor de horecaondernemers een wisselend aanbod kunnen presenteren tijdens de bouwwerkzaamheden.

Leuk detail is dat Ary Scheffer op het plein wordt ‘ingepakt’, maar op de bouwomheining weer ‘tot leven komt’. Hij verwelkomt, presenteert de informatie, schildert, haalt boodschappen, doet met een hamer in de hand mee aan de werkzaamheden en rust al nippend aan een glaasje wijn uit van zijn arbeid.

Planning
Het werk van Ippel voor de reconstructie moet in korte tijd gedaan worden om de horecabedrijven en het terrasseizoen zoveel mogelijk te ontzien. De reconstructiewerkzaamheden duren daarom tot uiterlijk 1 april 2014. In oktober 2014 worden de werkzaamheden afgerond met het terugbrengen van de oorspronkelijke bestrating (de Portugese keitjes).

Verkeer
De straten rondom het plein worden niet afgesloten. Hooguit kan af en toe in de loop van de werkzaamheden stremming van het verkeer plaatsvinden. Er wordt binnen het redelijke al het mogelijke aan gedaan om andere overlast (stof, trilling en geluid) tot een minimum te beperken.

Meer informatie. Wilt u het project volgen? Of wilt u meer weten? Kijk dan op www.dordrecht.nl/scheffersplein of volg de gemeente via twitter (@GemDordrecht) en facebook (www.facebook.com/gemeentedordrecht).

Lees meer over:

renovatie scheffersplein
Deel dit bericht met je vrienden!