maandag 21 juni 2021

Alles over Dordrecht

Laatste wens Hans Petri: Levensboom in park Merwesteyn moet in goede conditie blijven

10 september 2013

DORDRECHT -  Voor beeldend kunstenaar Hans Petri, die momenteel met zijn vrouw Greetje in het Dordrechts Museum wordt herdacht met een kleine expositie, was zeker trots op zijn beeld in park Merwesteyn. Niet de gemeente zorgde voor het beeld, zoals media soms nu berichten, maar een stichting vanuit de burgerij. Oud-wethouder voor de ARP, Dicke, was daar de voorzitter van. Dat is nu 61 jaar geleden.  De onthulling was een grote gebeurtenis en naast locale autoreiteiten was ook de commissaris van de Koningin aanwezig bij de onthullig op 10 september 1952.

Het idee was, dat bij de Levensboom regelmatig herdenkingen zouden zijn. Die plek werd echter vergeven aan het Sumatraplein bijna aan de overkant.

Hans Petri ging enkele maanden voor zijn overlijden in 1996 nog naar het beeld toe met een journalist van de krant en hield een pleidooi richting samenleving om het beeld in goede conditie te houden. Zijn vrouw Greetje was er toen ook bij.

De boom van Hans Petri staat niet zomeer in het groen,maar op de plek waar op 24 oktober 1944 een bomardement was op een villa waarin Duitsers zaten. Veel burgers kwamen om.

In 2014 past een levensboom bij een herdenking op 24 oktober van zeventig jaar bombardement op het park. Gert van Bemmel doet er nog steeds onderzoek naar.

Beeld op site van archief:

Levensboom het op 10 september 1952 onthulde oorlogs- en bevrijdingsmonument van Hans Petri.

Museum directeur Peter Schoon heeft bij de opening van de Petri expositie in zijn museum en galerij Blom ook gepleit voor aandacht voor kunst in de openbare ruimte.

 

 

 

Deel dit bericht met je vrienden!