donderdag 9 december 2021

Alles over Dordrecht

ASz wil inloophuis voor patiënten met kanker gaan starten

6 september 2013

DRECHTSTEDEN - Kankerpatiënten in de regio Dordrecht en de Alblasserwaard gaan voor onderzoek, behandeling en zorg veelal naar het Albert Schweitzer ziekenhuis. Per jaar krijgen daar 2500 patiënten de diagnose kanker te horen en maken daar een intensief traject door.

Na de behandeling is het voor patiënten met kanker een behoorlijke inspanning om het ‘gewone’ leven weer op de rit te krijgen. Er zijn vaak nog veel vragen. Professionals uit het ziekenhuis zijn in deze fase meer op de achtergrond, maar de behoefte aan ondersteuning blijft aanwezig.

Het Albert Schweitzer ziekenhuis heeft als droom een inloophuis te starten voor (ex-)patiënten met kanker en hun familie. Zij kunnen hier terecht voor extra aandacht die nodig is om met kanker in hun leven om te gaan. Het moet een plek worden voor lotgenotencontact, praktische voorlichting door (medisch) deskundigen, ontspanning, een kop koffie en een goed gesprek.

Om deze droom te realiseren zoekt het ziekenhuis samenwerking met de lokale gemeenschap en (ex-)patiënten. Er komt een zelfstandige stichting, met ex-patiënten in het bestuur, om het inloophuis tot stand te brengen. Het ziekenhuis zal zowel de coördinatie als de medische deskundigheid inbrengen, maar heeft geen (financiële) middelen om dit te realiseren. Het is geen zorg die vergoed wordt door verzekeraars.

Het realiseren van een inloophuis is ook al jaren de wens van de betrokkenen bij de Hans Den Ouden Marathon. Er is dan ook besloten dat de opbrengst van de marathon van najaar 2014 beschikbaar te stellen om de start van het inloophuis van het Albert Schweitzer ziekenhuis mogelijk te maken. Op deze manier bouwen ook inwoners en ondernemers uit de regio Alblasserwaard mee aan een bijzondere voorziening, waar ook patiënten uit die regio in een moeilijke fase in hun leven baat bij zullen hebben.

Deel dit bericht met je vrienden!