maandag 21 juni 2021

Alles over Dordrecht

Premier Rutte noemt Voorstraat winkelstraat als voorbeeld van veranderd winkelen

3 september 2013

DORDRECHT -  Premier Rutte sprak in zijn grote toespraak in debatcentrum de Rode Hoed in Amsterdam de volgende tekst uit, die een relatie met Dordrecht heeft en vooral de winkelstraat Voorstraat:

"Een ander voorbeeld: in onze winkelstraten hangen opvallend veel ‘te huur’-borden. Dat heeft te maken met de crisis. Maar er ligt een trend onder, die sterk is gedreven door internet.

Zie de Voorstraat in Dordrecht – één van de langste winkelstraten van Nederland. Over ruim 1200 meter rijgt de ene winkel zich aan de andere. Bijna tweehonderd hebben er de status van Rijksmonument. Een straat met een roemrijk verleden en een mooie toekomst, maar wel een snel veranderende straat. Klassieke winkels verdwijnen. Vormgevers, architecten en kunstenaars trokken in de panden en ook nieuwe ondernemers zoeken er hun niche en vinden die soms ook. Als er een winkel verdwijnt vinden mensen dat jammer.

Maar ze moeten wel erkennen dat ze hun laatste aankoop op Amazon of bij Bol.com deden. Toch zijn er wel degelijk winkels, soms in een nieuwe vorm, die een goed verdienmodel blijven vinden. De internetrevolutie betekent niet het einde van alle winkels in steden en dorpen. In mijn eigen Haagse winkelbiotoop zie ik sommige winkeliers vol vertrouwen en met groot succes opereren.

Bijvoorbeeld omdat zij een klassiek winkelconcept hebben omgebouwd naar een plek waar mensen niet alleen naar toe komen om een product te kopen, wat je in boekwinkels wel ziet. Maar we moeten ons ook realiseren dat dit voor elke branche en elke winkelier anders is. En dat deze ontwikkeling niet alleen gevolgen heeft voor middenstanders en hun personeel, maar ook voor de openbare ruimte. 
Niches worden steeds belangrijker, ook mondiaal".

Lees meer over:

rutte Voorstraat winkelstraat
Deel dit bericht met je vrienden!