maandag 17 mei 2021

Alles over Dordrecht

RTV Rijnmond onderzoekt situatie van Voorstraat winkelstraat na opmerking premier Rutte

3 september 2013

DORDRECHT -  De Voorstraat in Dordrecht lijkt even de bekendste winkelstraat van Nederland, nadat premier Rutte de problemen van de straat in zijn toespraak in Amsterdam noemde. Thijs Blom van radio Rijnmond ging op onderzoek uit. Zijn reportage is te beluisteren op de site van RTV Rijnmond..

De Voorstraat is kapot gemaakt door gemeente beslissingen", aldus een ondernemer, nadat Blom zo'n 26 lege winkelpanden op een klein stukje telde. Govers Schoenen gaat aan de Voorstraat na 127 jaar dicht.

Thijs Blom gaf verder de volgende duiding, waarbij de hoge huren ook als groot probleem werden gezien:

Winkeliers in de Dordtse Voorstraat denken dat hoge huurprijzen de belangrijkste verklaring zijn voor de leegstand van winkelpanden.

Minister-president Mark Rutte noemde gisteravond, tijdens een toespraak in Amsterdam, de straat als voorbeeld van een winkelstraat, waar de detailhandel lijdt onder de crisis en de concurrentie van webwinkels. Maar de winkeliers zelf klagen daar niet over.

7000 euro
"Ik betaal 7000 euro per maand, maar de omzet is in enkele jaren gehalveerd", vertelt de eigenaar van drogisterij De Gulle Gaper: "ik zit vast aan een huurcontract, maar dat loopt gelukkig af. Dan ga ik ergens zitten waar de huur wèl is op te brengen".

Ook de eigenaresse van muziekhandel Spiering noemt hoge huren als oorzaak van leegstand: "dat is een groot probleem. De huren zitten nog op het niveau van 2008, maar sindsdien lopen de omzetten alleen maar terug. Al denk ik dat het dieptepunt bereikt is".

Omlaag
Nieuwe ondernemers zijn er ook, zoals Jewels & Lifestyle. "Ik ben een half jaar bezig en het gaat best goed. Maar mijn huurbaas rekent dan ook een normale huur, want wat anderen hier betalen, dat verdien je toch nooit terug?", zegt de eigenaresse.

Centrummanager Rob de Gelder, die de belangen behartigt van elf winkeliersverenigingen, kent de geluiden: "Ja, wie een langlopend huurcontract heeft is slecht af. Maar ik hoor toch overal om me heen, dat de huurprijzen omlaag gaan. Dat kan ook niet anders".

Belasting
Of de leegstand daarom binnenkort voorbij is, waagt hij niet te voorspellen: "In de huidige economische situatie zie je gewoon minder startende ondernemers en ook de banken geven niet zo makkelijk krediet. Dezelfde problemen als overal in het land dus".

Lokale politici, waaronder wethouder Jasper Mos (VVD), gaven eerder al aan, dat er ook iets moet worden gedaan aan de belastingwetgeving. Nu worden vastgoedeigenaren bij leegstand nog altijd beloond met belastingaftrek. Dat motiveert ze niet tot huurverlaging.

 

 

Lees meer over:

Voorstraat premier Mark Rutte
Deel dit bericht met je vrienden!