maandag 21 juni 2021

Alles over Dordrecht

Aan de slag als buurtvrouw in Crabbehof en Wielwijk

3 september 2013 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Vijf Dordtse vrouwen die tot voor kort een bijstandsuitkering hadden, werken vanaf 1 september als buurtvrouw in Wielwijk en Crabbehof. Zij gaan psychiatrische patiënten die na een behandeling weer thuis wonen, bezoeken en ondersteunen. Daarbij ligt de nadruk op resocialisatie en participatie.

De buurtvrouwen komen zelf uit de wijk of hebben er gewoond of hebben werkervaring in de geestelijke gezondheidszorg. Ze hebben alle vijf een groot sociaal netwerk in de wijk. Dat is belangrijk voor hun werk.

Ondersteuning op sociaal vlak
Als buurtvrouw gaan zij onder andere op bezoek bij mensen thuis en een praatje maken om hen te helpen hun leven (weer) op de rit te krijgen en te houden. Zij ondersteunen bij het organiseren van het huishouden en kleine klusjes in en om het huis en, indien nodig, bij het vinden van de juiste hulp in de wijk en een zinvolle dagbesteding en/of werk. De buurtvrouwen hebben ook een rol in het herkennen en signaleren van problemen. Ze zijn geen therapeut maar ondersteunen ex-patiënten puur op het sociale vlak. Daarvoor worden de buurtvrouwen getraind door Bouman GGZ, de instelling voor geestelijke gezondheidszorg die het project begeleidt.

Goede matches via Baanbrekend Drechtsteden
Baanbrekend Drechtsteden heeft de voorselectie van de kandidaten verzorgd. ,,Omdat wij onze klanten en hun vaardigheden en interesses goed kennen, weten we precies wie past bij deze functie. Zo kunnen we goede matches maken”, zegt adviseur Bemiddeling Ineke van Heusden van Baanbrekend Drechtsteden.

Projectleider Hannan El Garmouhi van Bouman GGZ is erg te spreken over de samenwerking met Baanbrekend Drechtsteden. ,,Het ging ontzettend snel, binnen anderhalve week waren er al vier goede kandidaten geselecteerd. Daarmee hebben de mensen van Baanbrekend me veel werk uit handen genomen.”

Project al succesvol in Rotterdam
Het project Buurt m/v draait al drie jaar met groot succes in Rotterdam; daar start binnenkort een tweede groep van 25 buurtvrouwen en -mannen. In Dordrecht loopt het project voor de duur van één jaar.  Het bijzondere eraan is dat het mes aan twee kanten snijdt: ex-bijstandsgerechtigden kunnen weer aan de slag en zijn niet meer afhankelijk van een uitkering terwijl de verwachting is dat de mensen die zij gaan ondersteunen, doordat zij weer meer gaan deelnemen aan de samenleving, ook zelfstandiger worden waardoor zij minder snel een beroep hoeven doen op allerlei voorzieningen.

Op de foto: De vijf buurtvrouwen Paola Laclé, Nancy Gemser, José de Keijzer (bovenste rij v.l.n.r.), Kim Lelijveld en Lizette Félicia (onderste rij uiterst links en rechts) op het Admiraalsplein, hun uitvalsbasis in Wielwijk. Tussen hen in (onderste rij in het midden) projectleidster Hannan El Garmouhi.

Lees meer over:

crabbehof wielwijk
Deel dit bericht met je vrienden!