zondag 5 december 2021

Alles over Dordrecht

Colleges MuseumJeugdUniversiteit Dordrechts Museum bijna van start

2 september 2013 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Jij kunt nog meedoen. Ben jij nieuwsgierig, tussen de 8 en 12 jaar en wil je graag meer weten dan je meester of juf? Meld je dan snel aan voor de spannende colleges bij de MuseumJeugdUniversiteit in het Dordrechts Museum. Tijdens het eerste college op zondag 8 september, “ KUNST OP DE OPERATIETAFEL. Bestaat er een schilderijendokter?”, leer je als een echte universiteitsstudent alles over het herstellen van beschadigde schilderijen. Vraag de restaurator het hemd van het lijf en ontdek de geheimen. Het college start om 11.30 uur.

Tijdens dit college zal de restaurator van het Dordrechts Museum, Lidwien Speleers, de studentjes inwijden in de wereld van het restaureren.
Hier ontdekken ze hoe schilderijen schoongemaakt en gerepareerd worden en hoe voorzichtig dat moet gebeuren. Ook wordt duidelijk dat tijdens het restaureren soms een andere afbeelding onder een schilderij wordt ontdekt.

Reeks van vier
Behalve Kunst op de Operatietafel zijn er tot en met december nog drie andere boeiende colleges. Op 13 oktober staan verhalen achter schilderijen centraal, op 10 november het bewaren van oude kunst en voorwerpen en op 15 december het geheim van verborgen schatten onder onze voeten.

Collegekaart
Bij het eerste college ligt er voor iedere deelnemer een collegekaart klaar. Na elk college wordt de kaart afgestempeld. Wie voldoende lessen heeft gevolgd, krijgt na afloop van het laatste college een welverdiend diploma.

Aanmelden kan nog!
Ga naar www.museumjeugduniversiteit.nl en lees alles over de vier colleges van het Dordrechts Museum. Aanmelden kan ook via deze site. Hier wordt eveneens uitgelegd hoe de kosten voor de colleges (samen €20,-) kunnen worden betaald.

De MuseumJeugdUniversiteit is in 2009 opgericht door het Rijksmuseum van Oudheden, in samenwerking met de Universiteit Leiden. De MuseumJeugdUniversiteit werkt samen met de Vereniging van samenwerkende centra en musea in wetenschap en techniek (VSC) en Kidsweek, en wordt gesteund door Shell Nederland.

Meer informatie over de colleges in het Dordrechts Museum: Caris Bakker, tel. 078- 770 5303, e-mail: cm.bakker@dordrecht

 

Deel dit bericht met je vrienden!