maandag 21 juni 2021

Alles over Dordrecht

Rioolgemalen Dordrecht energiezuiniger en efficiënter

2 september 2013 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Met een symbolische handeling bij rioolgemaal Sterrenburg heeft wethouder Reynvaan donderdag 29 augustus twee grote renovatieprojecten aan de rioolgemalen afgesloten: de mechanische renovatie en de elektrotechnische renovatie.

Door deze renovatie zijn de rioolgemalen in Dordrecht energiezuiniger en efficiënter geworden.

De rioolgemalen vallen niet direct op in de stad en de werkzaamheden aan de rioolgemalen vaak ook niet. Toch zijn de renovatieprojecten van het afgelopen jaar twee belangrijke projecten geweest voor de gemeente Dordrecht.

Duurzaam
Duurzaamheid is een speerpunt van het college en met de mechanische en elektrotechnische renovaties zijn de rioolgemalen ongeveer 25% energiezuiniger geworden.

Hoeveel de gemeente op jaarbasis hiermee bespaart is niet te benoemen. Dit is namelijk ook afhankelijk van de hoeveelheid afvalwater.

Daarnaast kunnen de rioolgemalen bij hevige regenval efficiënter ingezet worden en daardoor meer afvalwater wegpompen. Hierdoor is de kans kleiner geworden dat een straat onderloopt bij hevige regenval.

Aantal
Verspreid over het eiland van Dordrecht heeft de gemeente 307 rioolgemalen staan. Dit zijn zowel grote als kleine gemalen, gemalen voor oppervlaktewater en grondwater en tunnelgemalen.

Al deze rioolgemalen zorgen ervoor dat het afvalwater in de stad wordt weggepompt naar het hoofdrioolgemaal op de Maria Montessorilaan.

Vandaar uit wordt het afvalwater doorgepompt naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) van waterschap Hollandse Delta.

Op een gemiddelde dag zonder regenval wordt 28.800 m3 (28,8 miljoen liter) afvalwater via het hoofdrioolgemaal naar de RWZI gepompt.

De onlangs gehouden open dag bij de gemalen werd door vrij grote, belangstellende groep mensen bezocht. 

 

 

Deel dit bericht met je vrienden!