dinsdag 7 december 2021

Alles over Dordrecht

September is cultuurmaand in Dordrecht

23 augustus 2013

DORDRECHT - Vier weken lang activiteiten in en rond het Energiehuis

De start van het nieuwe culturele  seizoen blijft in Dordrecht niet onopgemerkt. In de maand september zijn er in het Energiehuis aan de Noordendijk veel gratis activiteiten voor jong en oud, voor makers en liefhebbers, voor amateurs en professionals.
 
Tijdens de Uit In Dordrecht Markt, in het weekend van 7 en 8 september, geven circa twintig culturele instellingen uit Dordrecht en de regio een voorproefje van wat zij het publiek te bieden hebben in het nieuwe seizoen. Behalve de partners in het Energiehuis (Kunstmin, ToBe en Bibelot) zijn dat onder meer het Dordrechts Museum, het Nationaal Onderwijsmuseum, Theater De Willem uit Papendrecht en Cultureel Centrum Cascade uit Hendrik-Ido-Ambacht. De Uit In Dordrecht Markt is meer dan een markt met kraampjes waar instellingen zich presenteren. In het hele gebouw zijn er showcases, korte optredens en workshops waaraan bezoekers kunnen deelnemen. Op het podium in Grand Café Khotinsky voelt acteur John Buijsman prominente gasten aan de tand over hun visie op en belevening van kunst en cultuur. De Uit In Dordrecht Markt is op zaterdag 7 en zondag 8 september  van 11.00 tot 17.00 uur in het Energiehuis.
 
Open lesweek en Bob Geldof
Van maandag 9 tot en met zaterdag 14 september houdt ToBe een open lesweek Dans en Muziek. Iedereen die belangstelling heeft voor een muziek- of danscursus kan vrijblijvend een les volgen meemaken. Bibelot heeft niemand minder dan Bob Geldof weten te strikken die op donderdag 12 september zijn opwachting maakt. De Ierse zanger, filantroop en liedjesschrijver werd tijdens de jaren zeventig bekend als frontzanger van the Boomtown Rats. Zijn internationale faam nam aanzienlijk toe dankzij zijn liefdadigheidsconcerten Live Aid (1985) en Live 8 (2005).
 
Rondleiding tijdens Open Monumentendagen
Op vrijdag 13 en zaterdag 14 september is de vloer in Machine 3 schoongeveegd voor de beste amateurtheatermakers en- acteurs tijdens het jaarlijkse amateurtheaterfestival Werk In Uitvoering (WIU) dat Kunstmin samen met ToBe organiseert. De ontknoping en prijsuitreiking zijn op zaterdagavond 14 september rond de klok van 21.00 uur. Daarna kunnen de voetjes van de vloer tijdens de 90’s Party in Bibelot. Wie nader wil kennismaken met het vernieuwde Energiehuis kan in het kader van de Open Monumentendagen op zaterdag 14 en zondag 15 september gratis een rondleiding door het imposante gebouw krijgen. De rondleidingen starten op beide dagen elk half uur tussen  11.00 en 16.00 uur.
 
Stadswervenfestival
Het een na laatste weekend van september (vrijdag 20, zaterdag 21 en zondag 22) staat in het teken van het Stadswervenfestival, een nieuw initiatief aan de oevers van het Wantij en de Beneden Merwede.  Hier is onder meer de locatievoorstelling GELUK van het Nieuw Utrechts Toneel (NUT) te zien die een hit was op Oerol. GELUK is een interactieve voorstelling die bezoekers laat nadenken over welke factoren hun geluk bepalen.  Bij DordtYart, het centrum voor hedendaagse kunst op de Stradswerven, verrijst een bijzonder muziekpaviljoen, gebouwd door kunstenaar Dré Wapenaar. In de maand september worden hier diverse pianoconcerten gegeven waaronder de Canto Ostinato van Simeon ten Holt. Ook tijdens het Stadswervenfestival zijn er concerten in het paviljoen.
 
Muziek in Khotinsky
De laatste zondag van de maand, zondag 29 september is goed gevuld met om 12.00 uur de leuke jeugdvoorstelling Het huis van Hielke (4+) van het Dordtse Theater Ziezo in Ketel 1. Van 13.00 tot 17.00 uur is Machine 3 het exclusieve domein van vrouwen tijdens Zijstroom: Ladies Only(16+). Vrouwen uit alle culturen kunnen dansen en meedoen aan andere activiteiten. Tussen 14.00 en 17.00 uur is in Khotinsky Talent on Stage. Jazztalenten laten horen wat ze in huis hebben. Tijdens de feestelijke maand september is het natuurlijk goed vertoeven in Grand Café Khotinsky . Behalve lekker eten en drinken is er in september elke vrijdagmiddag vanaf 17.00 uur muziek van DJ Duckfood. Kijk voor meer informatie op www.energiehuis.nl.

Lees meer over:

ToBe energiehuis Noordendijk
Deel dit bericht met je vrienden!