woensdag 1 december 2021

Alles over Dordrecht

Carel Kraayenhof speelt tijdens Open Monumentendagen

14 augustus 2013 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - In het tweede weekend van september, op zaterdag 14 en zondag 15 september, worden ruim zestig monumenten opengesteld voor het publiek tijdens de Open Monumentendagen in Dordrecht. In het kader van het landelijke thema ‘Macht & Pracht’ openen ook enkele particuliere panden eenmalig de deuren.

Een rondleiding door het Energiehuis, een kijkje bij de verbouwingen van Het Hof of een bezoek aan de Rechtbank aan de Steegoversloot, waar echte rechters en officieren van justitie zittingen naspelen; het kan allemaal tijdens de Open Monumentendagen.
 
Maar ook de voormalige Spaarbank aan de Johan de Wittstraat, stadsvilla Cronenburgh aan de Wijnstraat of het woonhuis ‘In Vino Veritas’ aan de Buiten Walevest openen de deuren. Naast al deze openstellingen staat de binnenstad op 14 en 15 september weer bol van de activiteiten.  
 
Carel Kraayenhof
Niemand minder dan Carel Kraayenhof speelt met zijn tango-ensemble in de Bonifatiuskerk, die voor het eerst sinds het vertrek van poppodium Bibelot weer met een muziekgezelschap wordt vereerd. De internationaal gelauwerde bandoneonist, die in Argentinië onderscheiden is voor zijn wereldwijde inzet voor de tango, speelt drie maal een concert. Maar ook andere topartiesten zetten Dordtse monumenten in het zonnetje. Met een verrassende mix van Latijns-Amerikaanse muziek treedt de Uruguayaanse zangeres Beatriz Aguiar op in Pictura.
 
Het Ensemble Lumaka, met musici uit Nederlandse toporkesten, speelt in het Stadhuis. Een bijzondere ambiance is weggelegd in het West-Indisch Huis waar het Italiaanse trio VocesIntimae de muziek uit de negentiende eeuw laat weerklinken. Tenslotte geeft het Duo Huijnen & Grotenhuis een intiem en sfeervol concert in de Trinitatiskapel. Alle vijf de concerten vinden op zondag 15 september in elk monument drie maal plaats: om 14.00, 15.00 en 16.00 uur. De toegang is gratis.
 
Wandelingen
Het thema ‘Macht & Pracht’ leent zich uitstekend voor verschillende wandelingen langs statige monumenten en grote pakhuizen die in de binnenstad te vinden zijn. Op zowel zaterdag als zondag worden vanuit de VVV gratis stadswandelingen georganiseerd die in het teken staan van de Gilden.
 
Bovendien heeft schrijver Frits Baarda speciaal voor dit thema een unieke ‘Macht & Pracht’ wandelroute geschreven, die de bezoeker meeneemt langs oude piratenhuizen, bijzondere straatjes en rijke koopmanshuizen. Deze wandeling wordt beschreven in de gratis te verkrijgen Monumentengids.  
 
En verder
Stadsomroepster Darja de Caluwé neemt bezoekers op sleeptouw met een spannende wandeling langs monumenten met enge verhalen en bijzondere historische gebeurtenissen. De wandeling start zondagmiddag op Het Hof.
 
In Huis van Gijn wordt op zondagmiddag een Piratenworkshop gegeven waarin echte Dordtse Piraten centraal staan.
 
Bovendien is er een bijzonder Geuzenschip te bewonderen in de Kuipershaven en zijn er rondvaarten met de stoomsleper Pieter Boele én De Dordtevaar. Ook een bezoek waard zijn het Voorstraat Noord Festival, het Open Lucht Pianoconcert op het Beverwijcksplein of een van de andere, vele gratis te bezoeken activiteiten.
 
Kijk voor het volledige programma in de gratis Monumentengids 2013/2014. Deze is vanaf vrijdag 16 augustus verkrijgbaar bij intree Dordrecht VVV aan de Spuiboulevard 99. Het boekje is ook online te bekijken op www.monumentenindordrecht.nl
 
Deel dit bericht met je vrienden!