woensdag 1 december 2021

Alles over Dordrecht

Giga grote plastic wereldbol ligt in de Wolwevershaven

1 augustus 2013 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Een giga grote plastic wereldbol, vijf meter hoog, met de naam 'de Wereld van Zwerfvuil', gemaakt van 6000 van straat geraapte plastic flesjes, is aangekomen.

'Plastic Tas Vrij' uit Dordrecht en de Amsterdamse stichting 'Klean' willen hiermee aandacht vragen voor het probleem van zwerfvuil en de plastic soep in de zeeën en oceanen die hier het gevolg van is.

De grote wereldbol, gemaakt dus van zwerfvuil is aan gekomen in Dordrecht. Het grote object is gemaakt door Peter Smith van 'Klean' (Klagen Loont Echt Absoluut Niet.)

De 6000 flesjes waaruit de werldbol bestaat, zijn voornamelijk in en rond het IJ in Amsterdam geraapt, maar er zitten ook flesjes aan uit Dordrecht en uit andere landen zoals België, Duitsland, Amerika, Mexico en Estland. ,,We maken van onze aardbol een groot vuilnisvat en dat moet stoppen’’, betoogt Smith. Hij raapt al jaren zwerfafval en roept iedereen op om hetzelfde te doen. ,,Zwerfvuil maakt meer kapot dan je denkt. Het komt uiteindelijk in onze voedselketen terecht en dus op ons bord.’’

Van 3 augustus tot en met 25 augustus staan 'Plastic Tas Vrij' en 'Klean' elke zaterdag en zondag van 12 tot 17 uur op de hoek van het Vlak en de Wolwevershaven. Ze geven voorlichting over de plastic soep en vertellen wat mensen ertegen kunnen doen.

Andere Dordtse organisaties, zoals Duurzaamheidscentrum Weizigt en de Partij voor de Dieren doen ook mee en zullen zich een van de dagen presenteren. Tevens heeft wethouder Harry Wagemakers toegezegd op de kraam te komen helpen.

Foto: Fokko van der Straaten

 

Zie ook:

Lees meer over:

zwerfvuil Wolwevershaven
Deel dit bericht met je vrienden!