maandag 10 augustus 2020

Alles over Dordrecht

Terug van vakantie? Zet de kraan 1 minuut open voor vers water

1 augustus 2013 (door Hennie van der Zouw)

DRECHTSTEDEN - Drinkwaterbedrijf Oasen start regionale campagne. Weer terug van vakantie? Zet dan de kraan 1 minuut open om voor vers water te zorgen. Met die boodschap vraagt drinkwaterbedrijf Oasen de aandacht van alle thuiskomende vakantiegangers. Na enkele weken afwezigheid is het water uit de kraan namelijk niet vers meer. Om het advies bekend te maken hangt Oasen deze week meer dan honderd spandoeken en posters op in het Groene Hart.

Als er tijdelijk niemand thuis is, wordt er vaak weinig tot geen water verbruikt. Het drinkwater in de leidingen in huis staat dan stil. Vooral bij warm weer heeft dit gevolgen voor de kwaliteit van het drinkwater, zo concludeert Oasen na onderzoek. Het blijkt dat de leidingen en kranen in huis metalen (zoals koper, lood, nikkel) afgeven aan het stilstaande water. Dit heeft geen gevolgen voor de gezondheid, maar het water smaakt mogelijk minder lekker. Als de thuiskomers 1 minuut alle kranen open zetten en de wc een keer doortrekken, dan zijn de huisleidingen goed doorgespoeld en komt er weer vers water uit de kraan.

TNS NIPO: 9 op de 10 zet de kraan open
Uit onderzoek van TNS NIPO blijkt dat vorig jaar 9 op de 10 Nederlanders de kraan doorspoelde na terugkomst van vakantie. In 2010 was dit nog 8 op de 10. Om zoveel mogelijk terugkerende vakantiegangers te wijzen op het belang van vers water in huis hangen er vanaf deze week meer dan 100 spandoeken door het Groene Hart. Daarnaast hangen er posters op NS-stations en langs de snelweg. Bedrijfswagens van Oasen zijn voor de actie tijdelijk bestickerd en basisscholen ontvingen voor de vakantie speciale kraanhangers met het doorspoeladvies. Meer informatie is te vinden op www.kraan1minuutopen.nl, maar ook via Twitter op @OasenDrinkwater of #verswater.

Over Oasen
Oasen is het drinkwaterbedrijf van het Groene Hart. Het bedrijf maakt helder en betrouwbaar drinkwater voor 750.000 mensen in 30 gemeenten in het oosten van Zuid-Holland. Kwaliteit komt daarbij op de eerste plaats.

Lees meer over:

oasen groene hart
Deel dit bericht met je vrienden!