Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Drie nieuwe faunapassages aangelegd'
31jul 2013

Drie nieuwe faunapassages aangelegd

DORDRECHT - De gemeente Dordrecht heeft op drie plekken in Sterrenburg nieuwe faunapassages aangebracht: in de tunnel onder de Assumburg ter hoogte van de Loevenstein; onder de tunnel bij de Eulerlaan-Waterman en onder de tunnel bij de Tafelberg-Octant. De werkzaamheden zijn deze maand afgerond.

Faunapassages zijn oversteekplaatsen (tunnels, richels en bruggetjes) waar kleine dieren zoals bunzings, muizen en egels veilig een (spoor)weg kunnen passeren.

Natuur in de stad is belangrijk en deze heeft extra waarde als groengebieden met elkaar verbonden zijn. De afgelopen jaren zijn daarom op meerdere plekken in Dordrecht faunapassages aangebracht. Dit gebeurt allemaal in het kader van de SES (Stedelijke Ecologische Structuur). Andere plekken waar faunapassages zijn aangelegd zijn: onder de Noordendijk, onder het spoor (bij het Halmaheiraplein); onder de Provincialeweg en onder de Wantijbrug.

Faunapassages in Sterrenburg
In totaal zijn negen faunapassages verbeterd of nieuw aangelegd in het kader van de SES. Het Natuurwetenschappelijk Centrum evalueert nu het gebruik van de aangelegde faunapassages. Door middel van camera’s en spoorplaten wordt gekeken of dieren de passages ook daadwerkelijk passeren. En dat blijkt het geval te zijn. Vooral bunzings en egels maken er veel gebruik van.

Binnen de SES gebeurt er nog meer. Zo is bijvoorbeeld in het Overkamppark vorig jaar een insectenmuur gebouwd; een poel gegraven en er staat nu een vleermuizentoren. De insectenmuur en de vleermuizentoren dragen bij aan de verscheidenheid van soorten dieren in het park. Verder is onlangs de Wantijoever natuurvriendelijker gemaakt en eerder is een natuurvriendelijk parkje gemaakt op terrein de Vlaming. Park Louterbloemen is hersteld en wordt het terrein ’t Vissertje voorzien van natuurvriendelijke oevers, insectenmuur en ijsvogelwand. Ook worden er in Sterrenburg ter hoogte van de Wittenstein natuurlijke oevers gerealiseerd. Op diverse plekken in de stad zijn nestgelegenheden (gaten in oevers en steile oevers) gemaakt voor ijsvogels en zijn ‘gaten’ in rijen bomen gedicht zodat vleermuizen een onafgebroken route af kunnen leggen.

Waarom?
Natuur in de stad is belangrijk. Het maakt verblijven in de stad prettig, zowel voor bewoners als bezoekers. Het is ook goed voor het klimaat; de luchtkwaliteit; de waterhuishouding en het verminderen van geluidsoverlast in de stad. Hoe beter de verschillende groengebieden in en om de stad met elkaar verbonden zijn, hoe beter voor de natuur, plant en dier. Door de groengebieden met elkaar te verbinden wordt het leefgebied van dier en plant vergroot. De SES loopt dit jaar af.Deel dit bericht met je vrienden!