Alles over Dordrecht...
17jul 2013

Boekendingen heeft als site landelijke uitstraling maar komt uit Dordrecht

DORDRECHT - De webmaster wil niet met naam worden genoemd. Hij vindt het wel prima dat BOEKENDINGEN bekend mag zijn als een Dordtse website. Hij zet ook Dordtse onderwerpen landelijk weg. Een voorbeeld:

Tentoonstelling en boek ‘Dordrecht op de Kaart’

kaart-dordt-tento-2013

Een bezoek aan het vernieuwde Dordrechts Museum, in het sfeervolle centrum van Dordrecht, is absoluut een aanrader. Voor liefhebbers van cartografie is er nu een extra reden voor een bezoek: de tentoonstelling ‘Dordrecht op de Kaart’.

Deze tentoonstelling vertelt een levendig verhaal over waterbeheersing, inpoldering, stadsuitbreiding, industrialisering en economische samenwerking van de Middeleeuwen tot nu. Er is een grote verscheidenheid aan kaarten te zien, van de eerste kaart uit 1545 van Jacob van Deventer tot aan Zock Designs futuristische impressie van de Drechtsteden in het jaar 3000.

Ruim 80 kaarten aangevuld met prenten, aquarellen, foto’s en filmfragmenten vertellen over het ontstaan van de stad Dordrecht aan het water en de ontwikkeling van het omliggende gebied. Ze verhalen over de dramatische Sint-Elisabethsvloed in 1421 die de stad in een eiland veranderde en het ontstaan van de Biesbosch. Ze tonen de aanleg van de eerste havens en straten en de nieuwe inpolderingen vanaf de 17de eeuw. De industrialisatie in de 19de eeuw laat op de kaarten fabrieksgebouwen, arbeiderswijken en nieuwe grotere havens en vaarwegen verschijnen. In de 20ste eeuw zet de stadsuitbreiding zich voort en komen er veel nieuwe wijken bij, maar aan het begin van de 21ste eeuw zien we dat er geen groei meer plaatsvindt, er wordt bewust gekozen voor verdichting van bestaande bouw.

De tentoonstelling is te zien tot en met 6 oktober 2013.Deel dit bericht met je vrienden!