Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Fractie WEK:
11jul 2013

Fractie WEK:"Paspoorten en ID-Kaarten aan huis en op werk bezorgen is dom experiment"

DORDRECHT - Dordrecht is momenteel een van de gemeenten die het uitgifteproces van de paspoorten en ID-kaarten in handen geven van een bodedienst. Andere gemeenten zijn Molenwaard, Haarlemmermeer, Amersfoort, Arnhem en Den Bosch. De fractie WEK vindt dat zeer onverstandig, want daarmee worden extra mogelijkheden gecreëerd voor het plegen van identiteitsfraude.

Sinds 2012 waarschuwt het College Bescherming Persoonsgegevens dat men makkelijk het slachtoffer kan worden van identiteitsdiefstal, alleen al door het uit handen geven van een ‘kopietje paspoort’.

Paspoorten en ID-kaarten, documenten die zodanig van belang zijn dat het bezit ervan bepaalt of mensen al dan niet toegang hebben tot alle mogelijke aspecten van het maatschappelijk verkeer, hoeven niet langer door de aanvrager op het gemeentehuis te worden afgehaald, maar worden op verzoek naar iemands woon- of werkadres gebracht. Daar worden ze, door een bode die niet bevoegd is om deze documenten uit te reiken, aan de eerste de beste persoon overhandigd die op het opgegeven adres open doet en beweert de aanvrager te zijn. In ruil voor een handtekening kan dan zonder verdere controle het document in ontvangst worden genomen, waarmee automatisch 50% van de gebruikelijke controle bij het aanvraag-en uitgifte proces komt te vervallen.

WEK is voornemens om bezwaar te maken in de gemeenteraad tegen het bezorgen van paspoorten en ID-kaarten aan huis en op het werk. Tevens zal WEK in de raad een motie indienen waarin de burgemeester wordt opgeroepen om een tijdelijke uitzondering voor biometrisch gewetensbezwaarden te maken, in elk geval totdat een nieuwe ID-kaart zonder vingerafdrukken landelijk zal zijn ingevoerd (naar verwachting uiterlijk in oktober 2013; een relevant wetsvoorstel zal een dezer dagen bij de Tweede Kamer worden ingediend).Deel dit bericht met je vrienden!