maandag 29 november 2021

Alles over Dordrecht

Consumenten in Dordrecht voor hypotheek veel duurder uit bij bank

1 juli 2013 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Consumenten in Dordrecht die bij een bank een hypotheek afsluiten, zijn veel meer geld kwijt dan bij een hypotheekwinkel. Deze verschillen lopen bovendien flink op naarmate het hypotheekbedrag hoger is en de rentevaste periode langer.

Zo loopt het voordeel bij een hypotheekwinkel op van € 380,- bij een hypotheek van €100.000,- (rente 10 jaar vast) - tot maar liefst € 41.277,- bij een hypotheek van € 400.000,- (rente 20 jaar vast). Dit blijkt uit onderzoek dat MoneyView in opdracht van De Hypotheker heeft verricht. Consumenten die meer willen weten over de kosten van een hypotheek kunnen terecht bij De Hypotheker in Dordrecht.

Sinds het provisieverbod van kracht is, staan de kosten die de consument moet betalen voor hypotheekadvies ter discussie. Bij veel mensen bestaat het beeld dat zij bij banken goedkoper uit zijn. Ten onrechte, blijkt uit het onderzoek van MoneyView dat 59 verschillende hypotheken op basis van 28 klantscenario’s met elkaar heeft vergeleken. Hierbij keek zij naar de gemiddelde advieskosten (bij banken € 1873,75 en bij hypotheekwinkel € 2.776,-), de hypotheekrente en premies voor de overlijdensrisicoverzekering. De peildatum van dit onderzoek was 1 juni 2013.

In alle scenario’s die berekend zijn, gaat het om consumenten die voor het eerst een hypotheek afsluiten. Variërend van een jonge man van 25 en een vrouw van 23 jaar, die een hypotheek van € 100.000,- met een rentevaste periode van 10 jaar afsluiten tot twee veertigers die kiezen voor een hypotheek van € 400.000,- met een rentevaste periode van 20 jaar.

Uit de berekeningen blijkt dat bij geen van de 28 scenario’s een bank de goedkoopste oplossing biedt. In tegendeel: per saldo is de consument daar juist veel duurder uit. De combinatie van het slechts kunnen aanbieden van alleen hun eigen hypotheek, overlijdensrisicoverzekeringen en de hoogte van rentepercentages zorgen er - ondanks lagere adviestarieven - voor dat de kosten snel oplopen. Deze verschillen nemen toe naarmate de rentevaste periode van de hypotheek langer is.

Ook blijkt dat de periode waarin de vaak iets hogere advieskosten van een hypotheekwinkel worden terugverdiend in het minst gunstige geval - een hypotheek van € 100.000,- euro en een rentevaste periode van 10 jaar - 65 maanden telt. In het gunstigste geval - een hypotheek van € 400.00 en een rentevaste periode van 20 jaar - verdient de consument deze kosten al binnen 2 maanden volledig terug. Daarna is de consument dus maandelijks (veel) minder kwijt aan hypotheeklasten dan bij een hypotheek van een bank.

Het afschaffen van de provisie heeft helaas nog niet tot voldoende duidelijkheid geleid. Zo zien we ook in Dordrecht dat veel consumenten vaak een veel te dure hypotheek afsluiten. Veel mensen denken dat ze bij een bank goedkoper uit zijn omdat de advieskosten daar lager zijn. Niets is echter minder waar”, benadrukt Pieter Jan Dekker van De Hypotheker in Dordrecht. “Mensen die behoefte hebben aan een volledig en onafhankelijk advies tegen betaalbare kosten kunnen altijd bij ons terecht voor meer informatie.”

Lees meer over:

banken hypotheek hypotheker
Deel dit bericht met je vrienden!