Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Dordrechts Museum winnaar Hollandse Nieuwe 2013'
17jun 2013

Dordrechts Museum winnaar Hollandse Nieuwe 2013

DORDRECHT - Zaterdagavond 15 juni is in AVRO Kunstuur bekend gemaakt dat het Dordrechts Museum de winnaar is van ‘Hollandse Nieuwe 2013’.

In de serie Hollandse Nieuwe konden kijkers via de website stemmen op nieuwe aanwinsten van Nederlandse musea. Het plafondstuk uit 1708 van de Dordtse schilder Abraham Busschop kreeg op kunstuur.avro.nl de meeste stemmen en is daarmee uitgeroepen tot ‘Hollandse Nieuwe 2013’.
 
Het Dordrechts Museum had het plafondstuk al twaalf jaar op het oog, maar liep het destijds mis op een veiling in Parijs. In 2011 lukte het alsnog om het stuk te bemachtigen op de TEFAF in Maastricht.

Na een ingrijpende restauratie is het plafondstuk vanaf begin dit jaar te zien in het museum. De voorstelling op het schilderij is ontleend aan een fabel van Aesopus waarin de raaf die zich getooid had met de veren van andere vogels wordt gestraft voor zijn ijdelheid. Er is vrijwel niets van dergelijke decoratieve schilderkunst in Dordrecht bewaard gebleven.
 
Peter Schoon, directeur van het Dordrechts Museum: ,,We zijn ontzettend blij met deze prijs. Het waren niet de eerste de beste musea waar we tegen moesten strijden. Het is een prachtige aanwinst die belangrijk is voor de geschiedenis van Dordrecht, want het plafondstuk van deze Dordtse schilder is teruggekomen naar de stad waar het ooit is gemaakt.’’
 
Peter Schoon is ook erg dankbaar: ,,Het is geweldig om te zien dat we zo’n betrokken achterban hebben, die massaal op ons heeft gestemd. Wij danken alle stemmers voor hun steun. Ook het VSBfonds en de Vereniging Rembrandt verdienen een pluim. Mede dankzij hun steun hebben we dit fantastische schilderij kunnen aankopen. En natuurlijk danken we de AVRO voor deze kans.’’
 
Hollandse Nieuwe wordt mede mogelijk gemaakt door: Het Mondriaan Fonds, Vereniging Rembrandt en VSBfonds: Het Mondriaan Fonds, Vereniging Rembrandt en VSBfonds vinden een sterk en levend openbaar kunst- en cultuurbezit van maatschappelijk belang en dragen daarom bij aan de aankoop van belangrijke (kunst)werken door musea. Met Hollandse Nieuwe willen we aan het Nederlandse publiek laten zien dat musea aankopen doen ter verrijking van de Nederlandse museumcollecties als geheel en dat deze aankopen in een bepaalde context gedaan worden.Deel dit bericht met je vrienden!