Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Chinese belangstelling voor Drechtsteden'
14jun 2013

Chinese belangstelling voor Drechtsteden

DRECHTSTEDEN -  Elf vertegenwoordigers van overheid en bedrijfsleven uit het Chinese Nangtong hebben op donderdag 13 juni een werkbezoek gebracht aan de Drechtsteden.

Het werkbezoek maakt deel uit van een meerdaags bezoek van de Chinese delegatie aan een aantal Europese regio’s en heeft als doel de banden tussen het wederzijdse bedrijfsleven te versterken.

Samenwerking
Nog maar kort geleden bracht een delegatie uit de Drechtsteden op uitnodiging van de kamer van Koophandel een bezoek aan Nantong op ongeveer 90 kilometer van Shanghai.

Nantong, met 7,7 miljoen inwoners, is dé groeiregio in China voor de maritieme maakindustrie en offshore engineering, vergelijkbaar met de positie van het bedrijfsleven in de Drechtsteden; eveneens speler van wereldformaat.

Economie en maritiem onderwijs
De bezoeken over en weer zijn bedoeld om te onderzoeken of er een basis is voor samenwerking op economisch gebied.
Verder zijn er veel overeenkomsten op het gebied van het maritieme onderwijs in beide regio’s. Er wordt van beide kanten gekeken naar verbetering van dit onderwijs door middel kennisuitwisseling en deelname aan masterclasses.

Drechtsteden
Aansluitend aan een bezoek aan onder meer de Tweede Maasvlakte bracht de delegatie een bezoek aan de Drechtsteden, waar zij werden ontvangen door een vertegenwoordiging van het Drechtstedenbestuur (voorzitter drs. A.A.M. Brok, portefeuillehouder economie J.P. Tanis secretaris M.J.A. van Bijnen). G.A. ten Dolle, directeur ruimtelijke economische strategie en P. Vismans, directeur van de Regionale Ontwikkelingsmaatschappij Drechtsteden. Ook de burgemeester van Molenwaard, de heer Van der Borg en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven namen deel aan het programma.

Programma
Aan het einde van de middag arriveerden de gasten uit Nantong per bus bij IHC Merwede Shipyard in Kinderdijk. Na het bedrijfsbezoek werd het gezelschap per boot naar de historische binnenstad van Dordrecht gebracht. Tijdens een diner in het museum Huis van Gijn werden in gezamenlijkheid de kansen voor een alliantie tussen Nantong en de Drechtsteden verder verkend.

Aan het einde van de avond werd een Memorandum of Understanding getekend. Daarmee werd uitdrukking gegeven aan de wens van beide overheidspartijen in de komende tijd nader te onderzoeken of en hoe een economische alliantie vorm kan worden gegeven.

Onderschrift: Ondertekening van het Memorandum of Understanding door de heren A.A.M. Brok (namens Drechtsteden) en D.Ding (namens Nantong)Deel dit bericht met je vrienden!