donderdag 2 december 2021

Alles over Dordrecht

Vrijwilligers gezocht voor collecteweek MS

11 juni 2013

DORDRECHT - Zeg Multiple Sclerose (MS) en veel mensen denken aan een rolstoel en een spierziekte. De chronische ziekte, die het zenuwstelsel aantast, komt maar moeilijk van vooroordelen af. Tijd voor actie, besluit de 41-jarige Dordtenaar Paul Zuijdweg. In november organiseert hij, voor het tweede jaar, in Dordrecht de MS Collecte.  “Ik ben enorm gemotiveerd omdat mijn vrouw Pharailda MS heeft.”

Pharailda heeft sinds 2001 klachten, maar hoorde pas 3 jaar geleden dat zij MS heeft. De diagnose werd uiteindelijk gesteld in het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht. ”Toen zij de diagnose MS kreeg heeft ze dit met mij en onze kinderen gevierd. Eindelijk was duidelijk wat zij mankeerde. De angst voor een dodelijke ziekte bleek ongegrond."

"Veel mensen denken dat je doodgaat aan MS en altijd in een rolstoel komt. De meest voorkomende vorm van MS is “relapsing remitting”, dat betekent dat er wel periodes zijn waarin je minder kunt, maar dat dat ook weer verbetert. Pharailda’s klachten zijn vooral extreme vermoeidheid.”

Paul had een baan als technisch onderwijs assistent Natuurkunde maar heeft besloten deze op te zeggen en te kiezen voor de zorg voor zijn vrouw en dochter Mirre (7). Mede dankzij de hulp van de Voedselbank kunnen zij dit financieel aan en kan hij nu haar de zorg geven die ze nodig heeft.  

“We hebben een voorrangsverklaring voor een aangepaste woning in Sterrenburg, maar er is helaas geen woning beschikbaar. Mirre zal deze maand haar spreekbeurt over MS houden. Zij weet al veel van de ziekte en leest er veel over.”

Paul is heel blij dat hij op deze manier een steentje kan bijdragen. “De oorzaak van MS is nog steeds een mysterie. Geld voor voorlichting, ondersteuning van mensen met MS en onderzoek is zo ontzettend belangrijk.”

Extra handen gezocht
“Ik zoek, in het positiefste geval, nog 400 collectanten, zodat we in Dordrecht bij alle voordeuren aan kunnen bellen”. Aanmelden kan bij Paul Zuijdweg, 078 - 617 99 47 of via paulzuijdweg@live.nl. Voor meer informatie: www.nationaalmsfonds.nl

De collecteweek is van 18-23 november.

Deel dit bericht met je vrienden!