Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Drie winnaars bekend T-shirtwedstrijd 'Sexuele Diversiteit''
23mei 2013

Drie winnaars bekend T-shirtwedstrijd 'Sexuele Diversiteit'

DORDRECHT - Ruim 150 DaVinci leerlingen deden mee aan een t-shirt opdrukwedstrijd van ToBe cultuurcentrum en Rainbow City Rotterdam met het thema seksuele diversiteit. Er waren 24 t-shirt opdrukken genomineerd en er zijn gisteren drie winnaars bekend gemaakt. De jonge ontwerpers Loulou Hommel, Esra Roggeveen en Priscilla de Lang zijn de gelukkigen. Onderaan ziet u de winnende ontwerpen.

De shirts van deze winnaars worden opgenomen in de vaste t-shirt webwinkel collectie van www.teesthatfit.nl en zijn binnenkort te koop voor € 21,95.ToBe cultuurcentrum heeft in samenwerking met Rainbow City Rotterdam, een creatieve invulling gegeven een deel van de bufferweek van de afdeling welzijn van het DaVinci college.

Deze bufferweek (een projectweek dat jaarlijks door de school wordt georganiseerd met een bepaald maatschappelijk thema dat centraal staat) stond dit jaar in het teken van taboes, vooroordelen, seksuele diversiteit, meningen en…verandering

Seksuele diversiteit project
Voorlichting is noodzakelijk. Daar heeft de landelijke overheid zich onlangs nog over uitgesproken toen ze aandacht voor seksuele diversiteit verplicht stelde binnen het curriculum van elke voortgezet onderwijs school. Veel holebitra (homo, lesbisch, biseksueel, transgender) burgers voelen zich onveilig in hun eigen leefomgeving. Ook neemt het pesten met een seksuele geaardheid op school, in een periode waar jongeren zichzelf ontdekken en onzeker zijn, toe. Dit vaak met vergaande gevolgen. 

ToBe cultuurcentrum wil hier, samen met organisatie Rainbow City Rotterdam, gehoor aan geven door een seksuele diversiteit-project aan te bieden aan de Leerparkscholen. Dit project was een combinatie van voorlichting, creatief met het onderwerp aan de slag gaan en een gezamenlijke eind presentatie op woensdag 22 mei in het Energiehuis.

DaVinci College
Ruim 150 DaVinci leerlingen hebben les gehad en voor lichting gekregen met seksuele diversiteit als onderwerp. In de lessen van ToBe cultuurcentrum kregen de leerlingen voorlichting over de sociale acceptatie van seksuele diversiteit  en mochten ze, onder begeleiding van kunstenaars van ToBe cultuurcentrum,  hun eigen T-shirt (opdruk) ontwerpen met het thema seksuele diversiteit.

Tijdens de presentatie in het Energiehuis heeft de jury, bestaande uit Kasper Stolk (beleidsmedewerker van de gemeente Dordrecht),  Mary Ruisch (voorzitter van de stuurgroep van het Dordtse programma Veiligheid en seksuele diversiteit), Arwin de Beer (van de webwinkel Tees That Fit) en John Jairo van Gelderen (RainbowCity Rotterdam ), drie winnaars gekozen uit de 24 genomineerden, diens shirt zal worden opgenomen in de vaste collectie van www.teesthatfit.nl. De opbrengsten van de shirts gaan naar voorlichtingstrajecten door Rainbow City Rotterdam op scholen.

De presentatie in het Energiehuis
Tijdens het seksuele diversiteit-project hebben diverse leerlingen hun poetry voordragen, die werden afgewisseld met voordrachten van professionele poetry artiesten als Sevdaliza en stadsdichter Marieke van Leeuwen. Het welkomstwoord is gehouden door Mary Ruisch, voorzitter van de stuurgroep van het Dordtse programma Veiligheid en seksuele diversiteit.

ToBe cultuurcentrum is in 2009 gevraagd om een combinatiefunctie te vervullen op het leerpark. Vanuit het onderwijsveld en de gemeente Dordrecht is er ambitie en behoefte om op het leerpark een arrangement te realiseren dat onder en buiten schooltijd voorziet in een aanbod op het gebied van sport, kunst en cultuur.

In 2010 is ToBe cultuurcentrum  gestart met het opzetten van kunst en cultuur projecten (soms met een maatschappelijk thema) op het Leerpark. Homo-emancipatie is nog steeds een hot issue. Mede doordat uit verschillende onderzoeken en rapporten blijkt dat de sociale acceptatie van hlbt’s (homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders) in onze maatschappij afneemt. Homo-emancipatie is in de wet opgenomen en zodoende heeft Nederland daarin ook een voortrekkersrol. ToBe cultuurcentrum wil hier samen met organisatie ‘’Rainbow City’’ aandacht aan besteden op het Leerpark.

Esra Roggeveen

Loulou Hommel

Priscilla de Jong

 Deel dit bericht met je vrienden!