Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Veilig wonen langs het spoor'
14mei 2013

Veilig wonen langs het spoor

DORDRECHT/ZWIJNDRECHT - De afdeling van D66 in Dordrecht maakt zich ook zorgen over de veiligheid op het spoor. Op hun site verscheen afgelopen weekend het volgende stuk:

"In de Drechtsteden, met name Dordrecht en Zwijndrecht, wonen we pal aan de spoorlijn. Dat is van oudsher een gegeven, de bebouwing is in de loop van de afgelopen eeuwen gegroeid en daarmee ook het risico. We staan er niet dagelijks bij stil: de vraag: Wat zal er gebeuren als er een goederentrein ontspoort? Het is wel regelmatig onderwerp van gesprek in de politiek als het gaat over veiligheid, vervoer van gevaarlijke stoffen en groepsrisico. Het komt boven bij ongelukken of bijna ongelukken. Het meest recente voorbeeld is Wetteren, België omdat de bewuste trein enkele uren daarvoor door ons woongebied reed. We kennen ook nog het incident Kijfhoek of de lekkende trein in de beruchte bocht van de spoorlijn enkel jaren daarvoor.

Ontkennen we de situatie? Nee, in juni 2012 bracht D66- Tweede Kamerlid Kees Verhoeven een regiobezoek en zag met eigen ogen de geringe afstand tussen de spoorlijnen en de bebouwing. Het resulteerde in de motie, die Steentje van Veldhoven indiende om in iedere geval de toegezegde 11 mln. Euro ter beschikking te stellen voor de eerste maatregelen. Deze motie werd, tot onze grote vreugde, in de Tweede Kamer aangenomen De plannen van de Drechtsteden liggen klaar, enkel het budget is nog niet vrijgegeven. We hebben inmiddels onze Tweede Kamerfractie verzocht hier navraag naar te doen.
 
De afgelopen maanden is er ook een publiciteitscampagne geweest vanuit de Drechtsteden met grote borden langs de weg. “Weet u wat u moet doen bij een treinramp?” was 1 van de vragen. Echter dit zijn en blijven lapmiddelen. Als de Tweede Kamer geen geld vrijmaakt voor een ondertunneling van dit spoor of geen andere keuze maakt voor het vervoer van gevaarlijke stoffen per spoor, blijven we in de Drechtsteden door het oog van de naald kruipen.
 
Natuurlijk zijn we ons bewust van de kosten maar we zijn ons net zo goed bewust van de risico’s; we willen gewoon zo veilig mogelijk wonen in de Drechtsteden. Het incident in Wetteren wijst ons weer pijnlijk op de gevaren. D66 hoopt dat minimaal oude afspraken over een aansluiting op de Betuwelijn opengebroken kunnen worden zowel voor veiligheid op het Spoor als voor het wonen langs het spoor. Bezuinigingen kan toch niet het antwoord op deze vraag zijn?"
 
Nelleke de Smoker
 


Deel dit bericht met je vrienden!