zondag 5 december 2021

Alles over Dordrecht

Fonteinen in de stad spuiten weer

3 mei 2013 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Het is lente en dat betekent dat u weer kunt genieten van de spuitende fonteinen in Dordrecht. De mooie fonteinen op het Statenplein, in het Wantijplantsoen, in park Merwestein, in het Weizigtpark, bij de Planetenlaan, in de Nassauvijver en niet te vergeten, op het Admiraalsplein gaan weer aan. Op het Admiraalsplein wordt ook de waterklok weer geïnstalleerd. Dit jaar zijn de fonteinen door de aanhoudende vorst later aangezet.

Alleen de fontein op het Beverwijcksplein spuit nog niet. Door het winterse weer en de vele regen kon de fontein nog niet geschilderd worden. Zodra het onderhoud gereed is, gaat ook deze fontein weer aan.
 
De fonteinen in Dordrecht spuiten niet het hele jaar door water. Op 1 november haalt de gemeente alle fonteinen uit het water. Tussen 1 november en 1 april worden de fonteinen gereinigd en wordt onderhoud uitgevoerd, zodat ze vanaf 1 april allemaal weer goed werken. Dit jaar zijn de fonteinen later aangezet omdat het in april nog gevroren heeft.
 
Schoon water
Het is belangrijk dat het water in de fonteinen geen schadelijke bacteriën bevat. De fonteinen op het Statenplein, op het Beverwijcksplein en in het Wantijpark zijn niet aangesloten op open water. Bij deze fonteinen neemt de gemeente maatregelen om het water schoon te houden. Het water van de fonteinen wordt daarom regelmatig ververst. En wekelijks wordt het drijvend vuil en rommel verwijderd, dat in de fonteinen terecht is gekomen. De fonteinen op het Statenplein en het Beverwijcksplein hebben speciale zand- en UV-filters om te voorkomen dat er schadelijke bacteriën in het water komen. Het water van de fonteinen is niet geschikt als ‘zwemwater’. Dit geldt voor alle fonteinen.
 
Foto: Jan van der Waal
Deel dit bericht met je vrienden!