Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Uitslag bloedonderzoek in ASZ voortaan binnen een uur bekend'
02mei 2013

Uitslag bloedonderzoek in ASZ voortaan binnen een uur bekend

DORDRECHT - Bloedonderzoek in de regio Dordrecht-Gorinchem gaat binnenkort sneller dankzij nieuwe apparatuur. Het Albert Schweitzer ziekenhuis laat Siemens Healthcare Diagnostics nog dit jaar hypermoderne apparatuur installeren in het Geïntegreerd Klinisch Chemisch Laboratorium (GKCL).

Dit is de afdeling die jaarlijks miljoenen bloedbepalingen uitvoert in opdracht van specialisten en huisartsen. Zo’n driekwart van de onderzoeken gaat in de nieuwe situatie volledig automatisch plaatsvinden. De uitslag is dan binnen een uur bekend (nu nog dubbel zo lang), wat gunstig is voor de patiënt en voor een snelle start van de juiste behandeling.

Op 2 mei heeft het Albert Schweitzer ziekenhuis een contract met Siemens Healthcare Diagnostics ondertekend. Niet alleen de levering en plaatsing van de apparatuur wordt door Siemens verzorgd, ook de service en het onderhoud gedurende tien jaar.

De partners spraken bij de ondertekening een groot vertrouwen in elkaar uit. Het ziekenhuis investeert meerdere miljoenen euro’s in dit contract, mede met het oog op de verwachte groei in het aantal bloedbepalingen en op nieuwe externe klanten.

Op dit moment werkt het GKCL nog met losse apparatuur voor verschillende onderzoeken: voor het bepalen van bijvoorbeeld het cholesterolgehalte, de bloedsuikers, de medicijnspiegel, het aantonen van allergieën, enzovoort. Deze worden vervangen door één groot systeem, een soort ‘lopende band’ of ‘onderzoeksstraat’. De laboratoriummedewerker plaatst het bloedbuisje op het systeem. De kleur van de dop en een barcode geven aan welke onderzoeken nodig zijn. Binnen maximaal een uur heeft het buisje het hele traject doorlopen en zijn de uitslagen bekend. Deze worden direct door de computer verstuurd naar de behandelend artsen.

“Naast een snellere doorlooptijd en minder foutgevoeligheid bespaart het nieuwe systeem ook kosten, omdat er efficiënter kan worden gewerkt”, zeggen arts klinische chemie Warry van Gelder en bedrijfsleider Ingeborg Reitsma van het Albert Schweitzer ziekenhuis. “Met de nieuwe apparatuur wordt het Albert Schweitzer ziekenhuis een voorloper in Nederland”, vult general manager Jan Rothuizen van Siemens Healthcare Diagnostics aan. “Door onze samenwerking wordt hier een grote stap vooruitgezet in het belang van de patiënt.”

Het Albert Schweitzer ziekenhuis zal na de installatie beschikken over het modernste klinisch-chemisch laboratorium van Nederland, dat bovendien over meerdere locaties verdeeld is. Complexe analyses vinden plaats in het centrale laboratorium op de locatie Dordwijk. Routineonderzoeken zijn ook mogelijk op een eenvoudiger variant van de apparatuur, op de locatie Zwijndrecht van het Albert Schweitzer ziekenhuis en in het Beatrixziekenhuis in Gorinchem.

Naar verwachting is op 1 december 2013 de nieuwe apparatuur geïnstalleerd en klaar voor gebruik. Tijdens de overgang blijft het GKCL in de huidige vorm gewoon doordraaien.Deel dit bericht met je vrienden!