vrijdag 18 juni 2021

Alles over Dordrecht

Naam voor zonnepont: Grienduil

26 april 2013 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - De nieuwe zonnepont die sinds vorig jaar door de Biesbosch vaart, heet sinds kort Grienduil. De bedenker van de naam is mevrouw Gerie van Blokland uit Papendecht. Zij heeft hiermee een avontuurlijk verblijf in de Ecolodge gewonnen.

Volgens de jury is de ‘grienduil’ onlosmakelijk met de Biesbosch verbonden. Toch kennen veel mensen niet de betekenis van deze benaming van de griendwerker. De ‘grienduil’ is de taaie arbeider die met zijn noeste arbeid de Biesbosch vormde. Zes dagen per week van huis om in de afgelegen gebieden van de Biesbosch te hakken, zwoegen en slepen met wilgentakken, riet en rijshout. ‘Grienduilen’ noemde men ze spottend.
 
Onopvallend, maar altijd in het hout aanwezig. Zo zagen ze er ook uit als ze na een week uit de grienden tevoorschijn kwamen. Vuile, grauwe gezichten met witte vlakken rond hun ogen. 'Geen spotnaam, maar een geuzenaam', sprak Dick Verheijen, directeur van Parkschap Nationaal Park De Biesbosch, vlak voordat de naam op de pont werd onthuld door de vrijwillige pontschippers Johan Visser, Sophia Kootwijk en Frans Bax. 
 
Huiswaard
De nieuwe zonnepont is gebouwd met Europese subsidie uit het duurzaam toerisme project STEP, naar aanleiding van een studie ter verbetering van wandel- en fietsverbindingen tussen Recreatiegebied De Hollandse Biesbosch en de rest van de Biesbosch. In 2014 zal de pont worden ingezet om zowel wandelaars en als fietsers gaan vervoeren op nog nader te bepalen trajecten in de Biesbosch. Totdat de vergunningen en aanlegvoorzieningen hiervoor geregeld zijn, vaart de pont dit seizoen op zondag van Biebsoschcentrum Dordrecht naar de Huiswaard. De Huiswaard is een gevarieerd natuurontwikkelingsgebied, waar een wandeling van vijf kilometer gemaakt kan worden langs Biesboschkreken, dijkjes en de rivier de Merwede. 

Lees meer over:

biesbosch grienduil
Deel dit bericht met je vrienden!