donderdag 9 december 2021

Alles over Dordrecht

Eerste monumentenschildje met QR-code voor Veilinghuis MAK

26 april 2013

DORDRECHT - Op veilinghuis MAK in de Visstraat is het eerste monumentenschildje met een QR-code geplaatst. Stichting Illustre Dordracum voorziet de eigenaren van Dordtse monumenten van monumentenschildjes met een QR-code die met een mobiele telefoon kunnen worden uitgelezen.

De werkgroep huizenonderzoek van de stichting heeft informatie van ruim 150 monumenten in kaart gebracht en wil deze voor het eind van het jaar via de schildjes op de panden presenteren. In de komende weken worden er 50 monumenten van deze schildjes voorzien en dat aantal breidt zich snel uit. Monumentenschildjes met een QR-code zijn in Nederland niet uniek, maar meestal voorbehouden aan bijzondere objecten zoals stadspoorten, kerken, molens, stadhuizen en dergelijke.

Dordrecht is hiermee de eerste stad in Nederland waar de geschiedenis op deze manier zo grootschalig op ‘gewone’ huizen wordt gepresenteerd. Voor zover je bij een monument van ‘gewoon’ mag spreken. Die geschiedenis beperkt zich niet tot de beschrijving in de monumentenlijst, maar kan ook gaan over de vroegere bewoners, de directe omgeving of de bouwhistorie van het pand. Sommige eigenarenreeksen gaan zelfs terug tot in de 14e eeuw!

Samen met de bewoners bouwt de stichting op deze manier één groot ‘digitaal geschiedenisboek’ over al hetgeen dat zich door de eeuwen heen achter de prachtige gevels van de monumenten heeft afgespeeld en waar toeristen, scholieren maar ook de Dordtenaren zelf bijzonder geïnteresseerd in zullen zijn. Eigenaren van monumenten die aan dit project mee willen doen kunnen daar informatie over vinden op de site www.dordrechtmonumenteel.nl.

QR-code
De QR-code is een code waarmee je snel meer informatie over iets kunt krijgen met behulp van je smartphone. QR staat voor Quick Response. Met een speciale app op je smartphone kan je de code scannen, waarna je meestal naar een website gestuurd wordt. 'Ouderwetse' mobiele telefoons zijn dus niet geschikt, omdat zij niet de app hebben.
 

Lees meer over:

veilinghuis MAK qr code
Deel dit bericht met je vrienden!