maandag 21 juni 2021

Alles over Dordrecht

Ondernemersfonds voor promotie binnenstad Dordrecht brengt veel tongen in beweging

25 april 2013

DORDRECHT – Vastgoedondernemers in de binnenstad, de Dordtse Ondernemers Vereniging (DOV), de stichting Scheffersplein, de horecabond en de stichting Centrummanagement zijn voor een ondernemersfonds voor promotie. Dat bleek woensdagavond in een druk bezochte ondernemersavond in het gebouw Intree.

Een aantal winkeliersverenigingen, zoals Voorstraat-Noord, is  niet enthousiast. Vooral de invoering van een belasting, door de gemeenteraad van Dordrecht, riep veel reacties en emoties op. De aanwezigen in de zaal wilden in grote meerderheid best samenwerken, maar over de weg naar samenwerking waren de meningen verdeeld.

Namens een platform, waarin een aantal organisaties samenwerkt, verdedigde Kees van Netten het plan om na drie jaar overleg echt te gaan samenwerken. Oud-politicus in de gemeenteraad, Herman Koekkoek, maakte zich tot stem van de tegenstanders. Hij stelde een andere financiering van promotiefonds voor. Koekkoek vindt dat het fonds moet worden gedragen door een vereniging en hij noemde de vereniging Dordrechts Museum als voorbeeld. . Volgens Koekkoek was er ook niet goed gecommuniceerd over het plan.

Volgens Van Netten is dat wel gedaan en werkt een verenigingsstructuur niet. Een stichting past volgens hem beter. De gemeente heeft volgens Van Netten geen vinger in de pap en het fonds is echt van en voor de ondernemers. Ook de directeur van Dordrecht Marketing, Gerben Baaij, bandrukte dat alhoewel hij liet weten graag met het fondsbestuur te willen samenwerken.

Corinne Vermeij en ondernemer Kingma vonden overigens dat voor de instelling van een fonds, eerst een plan voor de binnenstad gemaakt zou moeten worden, gelet op de problemen die spelen, waaronder leegstand. Winkelierster Vriesestraat Corinne Vermeij: ,,Het huidige promotieplan is van bovenaf en het moet van onderaf komen in de binnenstad.”  De Voorstraat-Noord vreest ook dat een centraal fonds ten koste gaat van de eigen mogelijkheden, maar volgens Van Netten vloeit juist veel geld terug naar alle straten in de binnenstad.

Hoe het fonds in de praktijk gaat werken, moet door het bestuur worden bepaald. Dat zal worden gevormd door een informatiecommissie van drie personen, die aan de slag kunnen als de gemeenteraad de financiering van het fonds mogelijk maakt. De Dordtse politiek wil wel weten hoeveel draagvlak het fonds onder ondernemers heeft. Daarom wordt een onderzoek in gesteld – draagvlakmeting – met een twaalftal vragen.  Op de avond aan de Spuiboulevard konden de velen raadsleden in elk geval vaststellen dat het plan voor een promotiefonds behoorlijk wat tongen in beweging brengt.

In juni  zal het resultaat van het onderzoek bij de politiek op tafel liggen. Wanneer de finale discussie komt, is niet vastgesteld.

Enkele reacties op twitter:

14u

16u

 

Lees meer over:

fonds van netten koekkoek
Deel dit bericht met je vrienden!