woensdag 16 juni 2021

Alles over Dordrecht

Kronkelaar: ,,Ondernemers binnenstad Dordrecht moeten kop houden en dokken voor promotiefonds"

24 april 2013

DORDRECHT - Ondernemers praten vanavond over mogelijkheden om geld te kunnen storten in een promotiefonds voor de binnenstad. Herman Koekkoek heeft er kritische kanttekeningen bijgezet in AD / De Dordtenaar. Kees van Netten, die het voorstel als voorzitter mee heeft voorbereid, ziet vooral mogelijkheden.

Columnist Kronkelaar ziet vandaag voor binnenstadsondernemers weinig keuze: Dokken voor het fonds, zo vindt hij.

Kronkelaar pakt op de volgende wijze uit (alle Kronkelaars in Dordt Centraal en op de website van deze krant):

Samen sta je sterk. Taalkundig klopt het volgens mij niet, maar het is een wijsheid die me al vroeg werd meegegeven. Later kwam daar dankzij het legendarische televisieduo Jacobse & Van Es nog een mooie variant bij: "samen voor ons eigen". Taalkundig zeker onjuist. Maar los van de knipoog waarmee deze slogan destijds tot mij kwam, maakt deze kreet nog beter duidelijk dat je er zelf beter van wordt als je iets samen doet. Geldt dat ook voor winkeliers in de Dordtse binnenstad?

Als u ze vanavond, tijdens een discussiebijeenkomst over de instelling van een ondernemersfonds, deze vraag stelt zullen ze waarschijnlijk unaniem ja zeggen. Maar als hen gevraagd wordt om dan even de knip te trekken, dan komen er plots tal van argumenten waarom dat niet moet. Of in elk geval anders moet dan wie dan ook voorstelt. Kop houden en dokken, denk ik dan. Het is een eerste opwelling die voortkomt uit een nare ervaring, zo ergens rond 1980.

Als jonge verslaggever van een Dordtse krant werd ik naar een bijeenkomst gestuurd van de toenmalige WDC, de winkeliersvereniging Dordrecht Centrum. Daar kregen de heren (dames waren er toen nog niet) het ernstig met elkaar aan de stok over de route die Sinterklaas zou nemen bij zijn intocht. De straat, die niet werd aangedaan, weigerde mee te betalen en in de straten die de Schijnheilige wèl aandeed, zeiden sommige winkeliers óók niet te betalen, want Sint kwam toch wel...

Freeriders, zo worden de types genoemd die profiteren van de inzet van hun buren. Profiteurs dus eigenlijk. Als je er daar teveel van hebt gaat je straat en uiteindelijk je hele centrum naar de sodemieter. In winkelcentrum Sterrenburg zit in de huur een vast bedrag voor gezamenlijke promotie en activiteiten. In de Dordtse binnenstad kan dat niet, maar daar is iets op verzonnen. De gemeente heft reclamebelasting en stort de opbrengst in een ondernemersfonds.

Dat fonds wordt beheerd door een bestuur dat de ondernemers zelf kiezen. Maar de gemeenteraad aarzelt met de invoering van reclamebelasting. Daar moet breed draagvlak voor zijn. Ammehoela! Dat is er nooit. Natuurlijk kan het bijvoorbeeld wat eerlijker, door niet drie tarieven te heffen, maar een heffing te doen van één euro per duizend euro WOZ-waarde. Vanavond kunnen de visionairs en de kortzichtigen er bij Intree over debatteren. Maar daarna... kop houden en dokken.

Kronkelaar

(al eerder gaf Kees Thies zijn mening over het fonds in AD / De Dordtenaar. Dordrecht.net geeft soms de columnisten door maar verwijst graag voor alle versies van Kronkelaar en Kees Thies naar de uitgaven Dordt Centraal en AD De Dordtenaar)

Lees meer over:

kronkelaar Dordt Centraal
Deel dit bericht met je vrienden!