dinsdag 15 juni 2021

Alles over Dordrecht

Zuid-Hollandse jongeren aan het roer in de Tweede Kamer

Zuid-Hollandse jongeren aan het roer in de Tweede Kamer

23 april 2013 (door Hennie van der Zouw)

DRECHTSTEDEN - Maandag 22 april opende NJR de 18e editie van het Nationaal Jeugddebat in de Tweede Kamer in Den Haag. NJR voorzitter Marcel Bamberg nodigde de jonge debaters uit om geschiedenis te schrijven. Voor één dag waren de jongeren echte Kamerleden. Ze voerden discussie, staan klaar bij de interruptiemicrofoon en deden concrete voorstellen aan de politici.

Dit jaar deden onder andere jongeren uit Den Haag, Rotterdam, Dordrecht, Schoonhoven, Sliedrecht en Papendrecht mee.

In het eerste debat dat zij met Minister Bussemaker afrondden, debatteerden zij stevig over studiekeuze. “Jullie zijn scherp en vasthoudend,” merkte de minister op. “Ik snap jullie oproep voor het beter toegankelijk maken van de informatie over studiekeuze. Er is al veel informatie beschikbaar, maar de inhoud hiervan is veelal met directeuren van scholen bepaald. Het is inderdaad goed om hier leerlingen en studenten bij te betrekken.” 
 
“Ik kan scholen niet voorschrijven om meer tijd te besteden aan studie- en beroepskeuze. Ik wil een oproep doen om los te komen van ‘papieren voorlichting’ en ook meeloopdagen, snuffelstages en persoonlijke begeleiding in het traject te betrekken.”  De minister was daarnaast geïnteresseerd in de voorstellen van de fractie om social media en nieuwe technieken in te zetten bij studiekeuze. Ze nodigde de fractie uit om in een vervolggesprek nog meer concrete suggesties hiervoor te doen.
 
Later gingen de deelnemers nog in debat met o.a. minister Asscher en staatssecretaris Van Rijn.
 
Het Nationaal Jeugddebat was live te volgen op www.tweedekamer.nl en op Politiek 24. 
 
Nationaal Jeugddebat
In de politiek wordt veel beslist voor jongeren. Daarom is het belangrijk dat jongeren inspraak hebben en van zich laten horen. Met het Nationaal Jeugddebat wil NJR jongeren niet alleen bij de politiek betrekken, maar ook de politiek verrijken door de inbreng van jongeren.
 
De deelnemers waren eerder dit jaar tijdens provinciale jeugddebatten geselecteerd. Ze komen uit alle provincies, van verschillende schooltypes, zijn van verschillende leeftijden en diverse culturen. De deelnemende jongeren vormen daardoor een representatieve afspiegeling van de Nederlandse jeugd.
 
NJR
Bij NJR werken ruim 30 jonge mensen en honderden vrijwilligers aan (media)campagnes en projecten voor jongeren. NJR geeft jongeren de kans om te laten zien wie ze zijn en wat ze kunnen; bij hen in de buurt tot aan de VN. Daarnaast adviseert NJR overheden en allerlei andere organisaties over jeugdbeleid.
 
Kijk ook op www.njr.nl
 
Foto: Bart Notermans
Deel dit bericht met je vrienden!