woensdag 16 juni 2021

Alles over Dordrecht

Brandpunt TV: Dordrecht onderdeel van fraude met toeslagen vanuit Bulgarije

22 april 2013

DORDRECHT - De Weissenbruchstraat in Krispijn in Dordrecht kwam in beeld in de reportage van Brandpunt bij de fraude met zorg- en huurtoeslag vanuit Bulgarije. Brandpunt zegt in het persbericht dat Dordrecht nog nadrukkelijker een plaats is, waar Bulgaren gingen wonen om fraude te kunnen plegen. 

Wethouder Piet Sleeking van Beter voor Dordt (BVD) reageert direct in een twitterbericht en noemt het een schokkend reportage.  ,,Schokkende KRO rapportage over misbruik voorzieningen in NL door Bulgaren; tijd voor Taskforce fraudebestrijding voor grenzen echt opengaan", aldus Sleeking..

Ook zijn er meer Dordtenaren op twitter in gesprek gegaan over de lijn naar Dordrecht van Bulgaren die in de stad kwamen om aan fraude mee te doen.  De Dordtse Telegraaf-journalist Sebastian Schramm spreekt over 25 inschrijvingen van Bulgaren in Dordrecht op één adres en de belastingdienst keert trouw uit.

Ook RTV Dordrecht meldt het nieuws.

(persbericht Brandpunt TV)

Staatssecretaris Weekers van financiën gaat de Tweede Kamer voorstellen om de manier waarop in Nederland toeslagen worden toegekend, drastisch te veranderen. Aanleiding is een reportage van KRO Brandpunt waarin fraude met zorg- en huurtoeslag door Bulgaren wordt blootgelegd. Weekers wil daarom dat aangevraagde toeslagen voortaan eerst worden gecontroleerd, voordat ze worden uitgekeerd.

“Het nadeel is dat de goeden dan onder de kwaden moeten lijden en langer op hun geld moeten wachten. Maar ik denk dat het voor de houdbaarheid van het systeem belangrijk is dat het niet als pinautomaat kan worden gebruikt”, zegt Weekers in KRO Brandpunt.

In de reportage vertellen Bulgaren over georganiseerde reizen naar Nederland, bedoeld om fraude met toeslagen te plegen. Tientallen inwoners van het dorp Ivanski hebben inmiddels zo’n reis ondernomen. Eenmaal in Nederland, laten ze zich inschrijven op een adres in Dordrecht, Rotterdam of Tiel dat op naam staat van de organisatie. Vervolgens worden bankrekeningen geopend en huur- en zorgtoeslagen aangevraagd.

De deelnemers, vaak analfabete Roma, vertellen in de uitzending dat zij een vergoeding van enkele honderden euro’s kregen, waarna ze werden teruggebracht naar Bulgarije. De organiserende bende houdt de pasjes van de bankrekeningen in bezit en strijkt vervolgens tienduizenden euro’s op.  Op dit moment is het zo dat aangevraagde toeslagen na een oppervlakkige controle worden uitgekeerd. Maanden later kan pas definitief worden vastgesteld of dat al dan niet terecht was.

Staatssecretaris Weekers is  geschokt door de eenvoud waarmee de fraude kan worden gepleegd. Daarom wil hij op korte termijn met de Tweede Kamer in gesprek over een aanpassing van de huidige regels. Na die verandering zullen toeslagen pas uitgekeerd worden nadat is vastgesteld of de aanvrager daar recht op heeft. 

 

Deel dit bericht met je vrienden!