FC Dordrecht op karakter naar verdiende zege op De Graafschap

20 april 2013

DORDRECHT - Tegen De Graafschap behaalde FC Dordrecht de beoogde en vooral terechte overwinning. In een soms enerverende en na rust ook aantrekkelijke wedstrijd werden de Superboeren door de Schapekoppen met 2-1 terug naar huis gestuurd. Door de zege stegen de Dordtenaren naar de negende plaats op de ranglijst, een plek met een Play Off ticket.

Met Vlasblom in plaats van de geschorste Amevor - en Fortes een linie naar achteren - begon Dordt in hetzelfde concept als de succesvolle missie tegen MVV. De strijdwijze met een compact middenveld en één diepe spits neutraliseerde het gevaar van de tegenstander, maar vroeg wel om geduld en arbeid. Beide aspecten wist de thuisclub op te brengen.

Dordrecht gunde De Graafschap het balbezit en leunde in de eerste helft wanneer nodig achterover. In de tegenstoot bleef het bovendien de gevaarlijkste ploeg. Alleen in de eerste minuut kwam een uittrap van Doedée per ongeluk in de voeten van De Graafschap waarna de doelman gestrekt moest om de voorzet te pakken. Verder behoefde de Dordtse goalie ondanks de dreiging niet in actie te komen.

Het eerste echte doelgevaar kwam aan de andere kant, Lars Veldwijk kopte een afgemeten voorzet van Roderick Gielisse net naast de kruising. De ijverige spits kreeg nog twee kansen, maar vond na een fraaie aanval Joost Terrol op zijn weg.

Twijfelgeval
De voorsprong van De Graafschap kwam na een half uur uit de lucht vallen. Niemand van de arbitrage reageerde op een vermeende buitenspelsituatie waarna de voorzet door Danny Post over de achterlijn werd gewerkt. Als enige in het stadion had scheidsrechter Manschot hierbij een handsbal geconstateerd en legde de bal op de stip. Anco Jansen deed vanaf elf meter zijn werk: 0-1.

De tussenstand noopte de thuisclub verder naar voren en het sierde de groen-witten dat zij die draad meteen oppakten. Maar het echte spel kwam pas in de tweede helft op gang. Met Wilmer Kousemaker voor Rogier Molhoek ging Dordrecht aan de slag op jacht naar de gelijkmaker. En meer.

Karakter
Met vereende krachten werd De Graafschap opgejaagd en de overhand veroverd. De gasten wisten Dordt aanvankelijk nog wel ver van de goal te houden, maar nadat Virgil Breetveld met Gervane Kasteneer een extra aanvaller in het veld bracht ging het steeds verder naar voren. De jonge invaller had de gelijkmaker binnen enkele minuten al op zijn schoenen, maar strandde op een Doetinchems been.

Het tempo ging omhoog, combinaties begonnen te lopen en het duel won gaandeweg steeds meer aan aantrekkelijkheid. De wilskracht van FC Dordrecht was aanstekelijk. Met Fouad Idabdelhay (voor Alisic) werd door Breetveld nog een frontsoldaat aangebracht. Binnen vijf minuten bekroonde Idabdelhay zijn opvallende inbreng met de verdiende gelijkmaker. Van afstand verschalkte hij Terrol: 1-1.

De dadendrang was nog niet op, Dordt wilde meer en kreeg loon naar werken. Kasteneer zag zijn inzet door de snel uit zijn goal gekomen Terrol gekeerd, maar met de aansluitende corner kwam Josimar Lima hoog en krachtig boven de keeper uit. Zijn kopbal sloeg als een granaat tegen het net: 2-1.

De score had daarna nog verder op kunnen lopen, maar Gielisse schoot vrij voor het doel hoog over en belandde een prachtige vrije trap van Wilmer Kousemaker op de paal. De kleine marge bleek echter genoeg om de eerste thuiszege sinds begin december over de meet te brengen. Een verdiende overwinning die de race om het behalen van de Play Offs nog altijd in stand houdt.