dinsdag 15 juni 2021

Alles over Dordrecht

Dordrechts Museum werkt samen met NTR

Dordrechts Museum werkt samen met NTR

19 april 2013

DORDRECHT -  Opvoeden is een kunst. Het verlangen onze kinderen goed voor te bereiden op het leven is iets van alle tijden. Het Dordrechts Museum toont dit veelbesproken onderwerp vanaf 28 april in de tentoonstelling De Kunst van het Opvoeden. Deze tentoonstelling maakt deel uit van een samenwerkingsproject met omroep NTR.

Op donderdag 25 april, een paar dagen voor de opening van de tentoonstelling, start bij de NTR de achtdelige televisieserie De kunst van het opvoeden. In de serie draait het om vragen als: ‘Is moeder belangrijker voor de opvoeding dan vader?’ of ‘Verwachten we niet teveel van onze kinderen?’ In elke aflevering wordt een schilderij als uitgangspunt genomen voor een bepaald thema.

Tentoonstelling
Vanaf 28 april t/m 15 september is in het Dordrechts Museum de gelijknamige tentoonstelling te zien met de schilderijen uit de televisieserie, uitgebreid met vele andere werken die samen een overzicht geven van de kunst van het opvoeden.

De tentoonstelling toont thema’s die ook in de televisieserie aan bod komen, zoals familie, moederschap / vaderschap, ideale opvoeding, school, veiligheid en spelen & feest. Het thema school wordt verzorgd door het Nationaal Onderwijsmuseum. De expositie geeft een beeld van de opmerkelijke aandacht voor het kind en opvoeding in de Nederlandse beeldende kunst van de late 16e eeuw tot nu. De hoeveelheid kunstwerken in de tentoonstelling rond kinderen en opvoeden en de hoge kwaliteit daarvan is uniek voor Nederland. Werken van onder andere Jan Steen, Jacob Cuyp, Rembrandt, Arent de Gelder, Gerard Terborch, Cornelis Troost, David Bles, Jacob Maris, Jan Sluijters en Ruud van Empel tonen aan dat het verlangen naar opvoeden altijd groot is geweest.

Huis Van Gijn
In dezelfde periode toont Huis Van Gijn, onderdeel van het Dordrechts Museum, de expositie Vader & zoons. Centraal staan acht dagboekjes met tekeningen en aquarellen getekend door vader Jacob de Vos (1774-1844), waarin hij dagelijks verslag doet van de opvoeding van zijn vier zoontjes: Willem, Gerrit, Jacob junior en Christiaan. De talloze getekende situaties, afgewisseld met grappige en soms opvoedende tekstjes, geven ons een inkijkje in de opvoeding van een middenklasse gezin aan het begin van de 19de eeuw. Vader & zoons is te zien tot en met 25 augustus.

Meerdere tentoonstellingen, radio en internet
Naast de projectsamenwerking tussen de NTR en het Dordrechts Museum zijn er nog diverse andere partners bij het project betrokken. In de Dordtse galerie de Compagnie is van 2 mei tot 9 juni de expositie Bloedband te zien met werk van Cornelia Sophia Haverkort.

Ook in andere plaatsen wordt aandacht besteed aan het thema opvoeden. Zo staat Slot Zuylen van 9 mei t/m 15 september in het teken van de adellijke opvoeding onder de titel Kind in een kasteel, de kunst van het opvoeden. Naast deze tentoonstellingen komt uitgeverij Walburg Pers met een publicatie. Ook staan er radio-uitzendingen en een internetcursus op de planning.  

Het verlangen naar opvoeden
Aanleiding voor dit multimediaproject is het boek ‘Het Verlangen naar Opvoeden’ van Hoogleraar Grondslagen van de Pedagogiek Jeroen Dekker. Hierin beschrijft hij het tijdloze verlangen naar opvoeding vanaf de Gouden Eeuw tot eind 19e eeuw, door wie en waar de opvoeding plaats vindt, en hoe er een toename is van regulering en (professionele) krachten die zich met de opvoeding bezig gaan houden.

Deel dit bericht met je vrienden!