dinsdag 15 juni 2021

Alles over Dordrecht

Dordrecht-lied in de maak voor viering van tweehonderd jaar Koninkrijk

18 april 2013

DORDRECHT - in Dordrecht wordt hardop nagedacht over mogelijkheden om iets te doen met de mijlpaal tweehonderd jaar koninkrijk van Nederland. Landelijk is het meest tastbare eerste moment de leiding vanuit zee van Willem 1 bij Scheveningen op zaterdag 30 november 2013.

Dordrecht zal dan stil staan bij tweehonderd jaar bevrijding van de Franse bezetting (1795-1813). De vereniging Dordrechts Museum onder voorzitterschap van Geesken Bloemendal heeft het initiatief genomen om met mensen uit de stad zogeheten mijlpalen bijeenkomsten te houden om na te denken over mogelijkheden om 200 jaar konkrijk naar Dordrecht te vertalen. Het Platform Stedelijke Herdenking is hierbij ook betrokken.

Op allerlei manieren is al zichtbaar hoe nadenken gaat. De politieke partij WEK stuurde raadslid Nancy Witsen Elias op pad. Op de website van deze locale partij een verslag:

 

 

Op dinsdag 9 april had Nancy Witsen Elias een vergadering in ToBe, met Kees Koene van ToBe, Loes Vos van Zangmakers en onze stadsdichter Marieke van Leeuwen.

 

De aanleiding was een initiatief van de Vrienden van het Dordrechts Museum om met allerlei clubs en instellingen samen plannen te maken voor de herdenking van 200 jaar Koninkrijk, die in de loop van 2014 zal plaatsvinden. Hiervoor zijn inmiddels al twee bijeenkomsten georganiseerd. Binnenkort worden alle plannen ingediend bij een commissie, die zal bepalen hoeveel de verschillende plannen mogen kosten.

 

De groep van ToBe, Zangmakers en de stadsdichter heeft het plan om een Dordrechtlied te maken, waarbij alle leerlingen van het primair onderwijs actief worden betrokken. De leerlingen mogen meewerken aan de totstandkoming van het lied en natuurlijk aan de uitvoering. De bedoeling is dat dit lied volgend jaar meerdere malen wordt uitgevoerd en ook in de jaren daarna  gebruikt kan worden!

 

Lees meer over:

to be dordrecht-lied
Deel dit bericht met je vrienden!