dinsdag 15 juni 2021

Alles over Dordrecht

Discussie over remises in slotronde hoogste schaakafdeling van distrikt

Discussie over remises in slotronde hoogste schaakafdeling van distrikt

17 april 2013

UP DATE

DORDRECHT - Dordrecht 2 en Sliedrecht 2 hebben zich na een onderling gelijkspel (4 - 4 met acht remises) gehandhaafd in de hoogste klasse van het schaakdistrict.

Eerder speelden teams uit Gouda en Rotterdam 4-4 (via acht remises). Hierdoor degradeert 3 Torens uit Berkel ondanks een 4.5 tegen 3,5 winst op de Willige Dame 1 uit Dordrecht, dat toch derde werd in de competitie.  De Dordtenaren zouden, als de nummers 1 of 2 af zien van promotie naar de KNSB toch nog een uitnodiging kunnen krijgen om landelijk te gaan spelen.  Dat is een bijzondere uitkomst, want door de slotronde hebben vijf ploegen zeven matchpunten, maar kan de Willige Dame bogen op het meeste bordpunten. Volgens het reglement is dat dus brons in de competitie.

Bij 3 torens - dat op zes matchpunten kwam - leeft de opvatting dat er in de Promotie Klasse mogelijk sprake is van match fixing (van vier verenigingen). De club vindt dat er juist moet worden gestreefd naar fair play.  ,,Hoe dichter bij Dordt, hoe rotter het wordt" , is de titel van een verslag op deze pagina.  De club heeft een appel ingediend bij de bond (distrikt RSB).  Daarbij is een foto gevoegd van een notatieformulier van de wedstrijd in Dordrecht tussen Dordrecht 2 en Sliedrecht 2.

Op de website van schaakclub Dordrecht staat nog geen verslag. Schaakclub Sliedrecht zegt dat de spelers geen risico hebben genomen, alhoewel sommigen er nog wel een wedstrijd van hebben gemaakt.

Tweede team handhaaft zich na gelijkspel in streekderby

Aan de start

De staartborden

 

16 april:
DORDRECHT - In de laatste ronde van de externe competitie heeft het tweede team van Schaakvereniging Sliedrecht  de doelstelling van het seizoen - handhaving - gerealiseerd. In de streekderby tegen Dordrecht 2 werd het broodnodige wedstrijdpunt binnen gehaald. Na een gelijkopgaande strijd eindigde het duel in 4-4, hetgeen voor beide teams voldoende was voor handhaving in de hoogste klasse van de Rotterdamse Schaakbond.

Vooraf wisten beide teams dat een gelijkspel volstond om een jaar langer in de Promotieklasse te kunnen vertoeven. Zodoende namen de spelers geen enkel risico. Ondanks het feit dat sommige spelers het nog wel probeerden eindigden alle partijen in remise.

Met 7 punten uit 8 wedstrijden eindigde het team van teamleider Kees van der Does op een zevende plaats, net voldoende om degradatie te voorkomen. Op zich een uitstekend resultaat omdat de Sliedrechtse reserves als laatste waren geplaatst.

Topscorers van het team werden Jerry van Rekom (voor het tweede achtereenvolgende seizoen ongeslagen!) en Niels Mijnster, beiden met 5 uit 8. Pieter Pons deed het met 4,5 uit 7 ook uitstekend.

Op naar volgend seizoen, waarin enkele versterkingen worden verwacht. en dus een hogere positie in de Promotieklasse het streven zal zijn.

Klik hier voor de uitslagen en standen van Sliedrecht 2.

Match fixing nekt 3-Torens 1 (hoe dichter bij Dordt, hoe rotter het wordt)  (visie volgens 3 Torens)

Het eerste team van 3-Torens lijkt gedegradeerd. Hoewel de laatste wedstrijd werd gewonnen van De Willige Dame met 4,5-3,5, leidde onderlinge afspraken van onze 4 naaste degradatie kandidaten tot 16 remises (!), waardoor 3-Torens voorlopig als voorlaatste is geëindigd in de groep. Het voorbehoud wordt gemaakt omdat 3-Torens bezwaar gaat aantekenen tegen het onsportieve gedrag van de naaste concurrenten, en de passieve houding van de RSB competitieleider, die voor de wedstrijd van Dordrecht tegen Sliedrecht was getipt voor de mogelijkheid van een tweede match fix.

Het verhaal begon maandag met een uiterst spannende strijd in Dordrecht tegen de Willige Dame. De eerste uitslag werd pas na 2200 uur genoteerd. Helaas moest Wong op bord 8 het onderspit delven. Daarna wist Bert op bord 5 de stand gelijk te trekken met een heleboel goede zetten en vond Eric op bord 3 de beste voortzetting niet met remise als resultaat in een 4-toren eindspel. Toen Arno aan het kortste eind trok in een spannende Franse partij en Leon verloor op bord 4, zag het er met de 1,5-3,5 tussenstand niet lekker uit. Maar hoewel…onze drie toppers Jan (op 1), Johan (op 2) en Marijn (op 7) stonden alle drie goed. En zo geschiedde het toch; Marijn overspeelde zijn tegenstander in het laatste uur, Jan wist een moeilijk eindspel te winnen met nog 90 seconden op de klok, en het winnende punt werd door Johan in alle koelbloedigheid binnengehaald. 4,5-3,5 winst voor 3-Torens. Eindelijk viel het kwartje eens onze richting op, dachten we, naïeve sporters uit Lansingerland.

Deze overwinning betekende in principe een grote kans op lijfsbehoud in de promotieklasse. Als een van de wedstrijden Messemaker-Rotterdam (ook maandag gespeeld) of Dordrecht-Sliedrecht (dinsdag gespeeld) een winnaar zou opleveren, betekende dat verlenging van het verblijf in de promotieklasse door een hoger aantal bordpunten van 3-Torens. ’s Avonds laat thuisgekomen stonden er al de eerste mails….Messemaker-Rotterdam 4-4 met 8-remises. 4-4 kan, 8 remises stinkt. Verontwaardiging bij 3-Torens.

Op dinsdag wordt na veelvuldig onderling contact, de RSB competitieleider Rutten gebeld, waarbij gewezen wordt op de onwaarschijnlijke uitslag. Tevens kan deze uitslag natuurlijk ook de andere partijen aan het denken zetten (de rotte plekken zitten vaak vlak onder de schil). Rutten wordt daarom gevraagd de wedstrijdleider van Dordrecht te contacteren om vooral te appelleren aan sportief gedrag. Dat wordt toegezegd, maar blijkt later niet gebeurd. Om 2200 uur gaan ondergetekende en Arno polshoogte nemen in Dordrecht. Nog steeds naïef pas om 2200 uur. Aangekomen vragen we waar de teams spelen en wordt ons verteld dat het al voorbij is. Uiteraard 4-4 met weer 8 remises. Een achtergelaten notatiebriefje verraadt de spannende strijd.

Jammer, en vooral de manier waarop. Geen goed voorbeeld voor onze mooie sport. Geen goed voorbeeld naar de jeugd.

Hopelijk gaan we met ons appel aan de bond toch iets bereiken.

Eric Hoogenes

De competitieleider van de RSB zal reageren op de website van het distrikt RSB. Hij heeft schaakclub Dordrecht gebeld, maar kreeg geen verbinding.

Volgens de Goudse vereniging Messemaker viel maandagavond pas om half elf de eerste remise en wat dat het signaal om op alle borden de vrede te tekenen.

 

Deel dit bericht met je vrienden!