vrijdag 18 juni 2021

Alles over Dordrecht

Geen steun bij gemeenteraad voor vondelingenkamer Dordrecht

17 april 2013

UP DATE CDA persbericht

DORDRECHT -  Het babyhuis of vondelingenkamer in Dordrecht krijgt geen steun van de meerderheid van de gemeenteraad.  Het CDA geeft nog een persbericht uit (onderop).

(bron RTV Rijnmond, verslaggever Thijs Blom):

De meerderheid van de Dordtse gemeenteraad vindt het niet verstandig, als het Babyhuis in Dordrecht in september meteen ook een vondelingenkamer opent. Staatssecretaris Teeven, van Justitie, zei eerder al dat Het Babyhuis vervolging riskeert zodra daar kinderen te vondeling worden gelegd.

Raadslid Loudy Nijhof van Beter Voor Dordt riep initiatiefneemster Barbara Muller vanavond op om af te zien van de vondelingenkamer tot dat wettelijk mogelijk is. Muller zegt daar niet op te willen wachten. Ze wil haar plan voor de opening van Het Babyhuis met een vondelingenkamer doorzetten.

Ook Groen Links in Dordt vroeg bij monde van Kitty Kruger of Het Babyhuis een plan B heeft, als het Openbaar Ministerie (OM) daadwerkelijk tot vervolging over gaat zodra er een kind te vondeling gelegd wordt. De jurist van Het Babyhuis zei dat de instelling daar niet bang voor is.

Nijhof vindt het initiatief niet uniek en feitelijk overbodig: "Er wordt gesuggereerd dat hier sprake is van iets nieuws, maar er bestaan al tal van projecten voor dit probleem." De Dordtse gemeenteraad had dinsdagavond ook Raad voor de Kinderbescherming uitgenodigd, maar die sloeg de uitnodiging af.

Muller zei met alle instellingen te willen samenwerken, in het belang van moeder en kind, maar constateerde dat de kinderbescherming na één gesprek met haar afzag van samenwerking. De gemeenteraad van Dordrecht beslist volgende week definitief of het initiatief voor Het Babyhuis steun krijgt.

CDA Dordrecht: Babyhuis gewoon open in september  (aanvullend persbericht CDA)
Dinsdagavond werd er gesproken over de voortgang  van het Babyhuis. Het CDA Dordrecht is een warm voorstander van dit initiatief vanuit de samenleving. De integere aanpak van Barbara Muller voorziet in een plek waar wanhopige moeders (tijdelijk) hun baby veilig kunnen achterlaten. Het Babyhuis vormt hiermee een laagdrempelig alternatief voor de reguliere instanties. Het feit dat het Babyhuis steun heeft van veel maatschappelijke organisaties in Dordrecht en zich richt op samenwerking is bemoedigend.

CDA-raadslid Peter Heijkoop: “In een ideale wereld wordt ieder kindje geboren in een veilige omgeving, maar in de realiteit is dat helaas niet altijd zo. Daarom is het CDA voor de komst van het Babyhuis.’ Het CDA Dordrecht schrikt van de inhoud van de woordvoering van andere partijen, waarin werd gesteld dat het Babyhuis overbodig en strafbaar is. Zo’n uitspraak staat in schril contrast met de harde realiteit dat er elk jaar weer lijkjes van baby’s in glascontainers en op vuilnisbelten worden gevonden.


CDA-raadslid Peter Heijkoop: “Landelijke wetgeving moet wat ons betreft worden aangepast en daarover hebben wij met de landelijke fractie van het CDA contact. De opening van het Babyhuis kan dit proces wellicht versnellen, doordat het debat dan wordt gevoerd. Elke wanhopige moeder zonder hulp en uitweg is er één te veel. Wat het CDA Dordrecht betreft gaat het Babyhuis, inclusief de vondelingenkamer, dus gewoon open in september.”

Lees meer over:

gemeenteraad babyhuis
Deel dit bericht met je vrienden!