Thursday 23 September 2021

Alles over Dordrecht

Gemeente past straatnaamborden aan

16 april 2013

Up date

Oranje houdt Dordrecht bezig op weg naar de troonswisseling op dinsdag 30 april. AD De Dordtenaar publiceerde hierover vorige week. RTV Dordrecht volgde het ook.

Woensdag 17 april is het de opening van de Stem van Dordt. Dordt Centraal heeft nog een foto gemaakt van het straatnaambord, waaruit blijkt dat Koningin Juliana nog leeft. Dordrecht.net kon dit bericht zien als één van de meest bekeken berichten.

 

DORDRECHT–   De gemeente Dordrecht past  twee straatnaamborden in Nieuw-Krispijn aan. Wethouder Rinette Reynvaan (Berter voor Dordt) deed deze toezegging in de gemeenteraad aan VVD-woordvoerder Dirk Pols. (Zie foto) vroeg dat voor 30 april te doen, maar die garantie kon de wethouder niet geven.

Pols was weer  eens wezen kijken naar de borden Prinses Julianaweg en Prins Bernhard straat. Daarop staat alleen de geboortedatum, maar nog niet de overlijdensdatum van pakweg negen jaar geleden.  Reeds eerder was dit punt aangekaart bij de gemeenteraad door het Platform Stedelijke Herdenking in oktober en november 2009. De vereniging Oud-Dordrecht en de stichting Historisch Platform hebben dat initiatief ondersteund.

Dat had nog niet tot actie geleid. Daarna meldde columnist Kees Thies het in AD De Dordtenaar.

Deze week deed de VVD met Dirk Pols als woordvoerder een nieuwe poging.
 ,,Het zou toch mooi zijn als op 30 april kleinzoon Willem-Alexander de koning wordt, dat de borden van zijn opa en oma aan de historie zijn aangepast”, aldus gemeenteraadslid Dirk Pols. 

Prinses Juliana wordt overigens in andere steden ook als Koningin Juliana op straatnaamborden vermeld. Die titel kreeg zij weer bij haar overlijden in maart 2004. Zo'n bord staat bijvoorbeeld bij de uitgang van het Centraal Station van Den Haag, met al geruime tijd 2004 als overlijdensjaar.

Het Platform Stedelijke Herdenking heeft enkele brieven geschreven over naamgeving en historie in de openbare ruimte. Via het raads informmatie systeem is deze post na te lezen en blijkt dat een wens voor historisch juiste borden na circa 42 maanden wordt vervuld.

de gemeente Dordrecht en in het bijzonder wethouder Rinette Reynvaan hebben niet de garantie gegeven dat het voor 30 april lukt. 

 


 

Deel dit bericht met je vrienden!