dinsdag 15 juni 2021

Alles over Dordrecht

Tentoonstelling Brouwerij ´De Sleutel`

Tentoonstelling Brouwerij ´De Sleutel`

15 april 2013 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Ter gelegenheid van de Open Monumentendagen 2013 (van 13 tot en met 15 september) wil de Stadsbrouwerij graag een tentoonstelling inrichten over De Sleutel. Denk daarbij aan voorwerpen (glazen, asbakken e.d.), foto’s, reclamefolders, flesjes, posters e.d.

De Stichting Stadsbrouwerij Dordrecht is gevestigd in het vroegere moutgebouw van brouwerij De Sleutel, opgericht in 1433. Deze brouwerij was daarmee de oudste van Nederland. In 1953 volgde de overname door Heineken. in 1968, werd De Sleutel, als brouwerij, gesloten. De gebouwen bleven nog een aantal jaar in gebruik als distributiecentrum. Daarna begon het grote verval.
 
De redding van een deel kwam in 1984 toen woningbouwvereniging Trivire de herinrichting en renovatie van wat nu het Budding´plein en omgeving is ter hand nam. Het moutgebouw, het pand aan de Varkensmarkt én het woonhuis van de eigenaren van de brouwerij aan de Groenmarkt (gevelsteen!) bleven behouden.
 
Wie nog spullen van De Sleutel heeft, en deze (al dan niet tijdelijk) beschikbaar wil stellen voor deze tentoonstelling wordt verzocht contact op te nemen met de brouwerij. Telefoon: 078-7507227. De vrijwilligers en studenten van de brouwerij zijn daar op dinsdag en woensdag aan het werk. Daarbuiten wordt u doorgeschakeld.
 
Ook op schrift gestelde verhalen over brouwerij De Sleutel zijn welkom.
Deel dit bericht met je vrienden!