woensdag 16 juni 2021

Alles over Dordrecht

Dordrecht niet de eerste met instelling ondernemersfonds

13 april 2013

DORDRECHT -  In het land zijn andere steden Dordrecht al voorgegaan met de instelling van een zogeheten ondernemersfonds om als overheid en bedrijfsleven samen de stad op de kaart te zetten.

Een route om geld binnen te brengen wordt het zogeheten Leids model genoemd. Een middel is de verhoging van de Onroerend Zaak Belasting (OZB) in de categorie niet-woningen.

Dordrecht denkt aan een zogeheten reclamebelasting. De gemeenteraad zou die voor 1 januari 2014 kunnen vaststellen. De nota hierover valt overigens elders op Dordrecht.net te lezen.

De achtergrond is, dat de binnenstad veel ondernemers kent, die meeliften met de investeringen van anderen. Ook in andere steden was dat het motief om te kiezen voor een algemene regeling. Buiten de binnenstad hebben ondernemers ook samen afspraken kunnen maken, zoals voor de bewaking van industriegebieden. In het winkelcentrum Sterrenburg doet elke winkelier mee aan promotie door geld te storten in een promotiefonds. De deelname is overigens een onderdeel van de huurovereenkomst.

In Groningen werd op de volgende wijze een fonds van en voor ondernemers gemotiveerd:

"Daarnaast vraagt de economische positie van het Noorden nu eenmaal dat efficiënter en slimmer omgegaan wordt met de samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven. Op die manier kan Groningen/het Noorden zich positief onderscheiden, met alle voordelen van dien.

Begin 2009 is de Wet BIZ (Bedrijfs Investerings Zone) van kracht geworden als instrument om freerider-gedrag  te voorkomen (freeriders zijn bedrijven/vestigingen van bedrijven die wel meegenieten en niet meebetalen aan gemeenschappelijke voorzieningen), en de in de BIZ-zone gevestigde bedrijven te betrekken bij hun verantwoordelijkheden voor het economisch klimaat in de BIZ-zone.

In Groningen hebben de Groningen City Club, Vereniging Bedrijven Noordoost, Vereniging Bedrijvenpark Zuidoost en Vereniging Bedrijvenparken Groningen West, allen verenigd in het OBG (Overleg Bedrijvenparken Groningen), zich beraden over de toekomstige financiering van hun activiteiten."

Deel dit bericht met je vrienden!