Alles over Dordrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Dr. Dane (Onderwijsmuseum): Herdenking slavernij eerbetoon slachtoffers'
12apr 2013

Dr. Dane (Onderwijsmuseum): Herdenking slavernij eerbetoon slachtoffers

DORDRECHT - Dr. Jacques Dane, historicus en coördinator van de collectie van het onderwijsmuseum in Dordrecht, vindt dat de slavernij herdacht moet blijven worden. In 1913 gebeurde dat in Dordrecht nog publiek met een bijeenkomst in de Augustijnenkerk, zoals onderzoeker Peter Dillingh' nog eens vastlegde.

Dane vindt een herdenking ieen eerbetoon aan de slachtoffers. ,,Herdenken heeft niet alleen te maken met successen en triomfen, maar ook met zwarte bladzijden uit onze nationale geschiedenis. Bij het aandeel van onze voorouders in de slavenhandel, waar we natuurlijk niet trots op zijn, ligt vergeten snel op de loer. Daarom is het juist de taak van historici, met in hun kielzog de makers van schoolboeken, dit door velen vergeten onderdeel van de nationale geschiedenis constant onder de aandacht te houden en door te vertellen aan de opgroeiende generaties. Belangrijke sociale en ethische vraagstukken als onrecht, uitbuiting en discriminatie zijn nauw verbonden met slavernij, toen en nu. Slavernij is van alle tijden, dat mogen we niet vergeten en daarom herdenken we de afschaffing.

(Dr. Jacques Dane schreef een langer opinieartikel over Slavernij in het Nederlands Dagblad/ND)Deel dit bericht met je vrienden!