FC Dordrecht zakt verder af na verlies tegen Cambuur

09 april 2013

DORDRECHT - Op maandag 9 april speelde FC Dordrecht een thuiswedstrijd tegen Cambuur uit Leeuwarden.

Even leek het erop dat er iets zou kunnen gaan gebeuren aan de Krommedijk. Zelfs een vroege achterstand in de zevende minuut bracht daar geen verandering in. FC Dordrecht toonde lef en saamhorigheid en bij vlagen combineerde het zich met fraaie aanvallen tot voor de Cambuur goal, maar het viertal kansen voor rust leverde geen rendement. Na het tweede tegendoelpunt in de 60e minuut werd het een gevecht tegen de bierkaai en konden de Friezen in de slotseconden zelfs een ruime zege bijschrijven: 0-3.

Voor de winter denderde de Dordtse ploeg overtuigend door de Jupiler League en scoorde het aan de lopende band. Het elftal was stabiel, sterk en toonaangevend, maar inmiddels dateert de laatste thuiszege van vier maanden geleden toen begin december AGOVV met 2-0 verslagen werd. Maar die uitslag is ondertussen uit de boeken geschrapt.

De onfortuinlijke serie in eigen stadion en rechtstreekse televisie-uitzending had slechts weinigen op de toch al niet populaire maandagavond naar de Krommedijk gelokt. Met Kousemaker in plaats van de niet geheel fitte (maar niet geschorste) Amevor begon de thuisploeg in nagenoeg dezelfde basisopstelling voorvarend aan het duel, maar bij de eerste de beste tegenstoot werd het meteen verslagen. Barto kon gemakkelijk binnentikken: 0-1.

Dordrecht herstelde snel van die tegenvaller en hervond zichzelf in soms aardig voetbal en een grote dosis strijdlust. De eerste grote kans was voor Fouad Idabdelhay, de spits strandde echter op doelman Nienhuis. Eén minuut later rammelde Moussa Kalisse aan de poort, maar zijn schot verdween net langs de verkeerde kant van de paal.

In die fase verdiende Dordrecht meer dan het kreeg. Het spel had passie en soms overtuiging, maar de gretigheid waarmee naar doelpunten gezocht werd, werd niet beloond.

Na rust bracht Virgil Breetveld met Veldwijk en Amevor in plaats van Luckermans en Gielisse extra stootkracht binnen de lijnen. De aanvallende opzet bracht niet het gewenste effect want Cambuur trok het duel naar zich toe. De 0-2 na een kwartier spelen van Erik Bakker was op dat moment ook een afspiegeling van de verhoudingen.

Het moreel was geknakt maar niet gebroken. Gaandeweg herpakte Dordt zich nog één keer en de kansen kwamen er ook wel. De grootste was voor Gervane Kastaneer. De jonge aanvaller was net in het veld gekomen voor Wilmer Kousemaker toen hij vrij voor de goal de bal van Lars Veldwijk kreeg aangespeeld. Zijn schot miste helaas de juiste richting.

Tot het laatste toe bleef Dordrecht strijden voor een beter resultaat, maar het kwalitatief sterkere Cambuur pareerde adequaat en kon uiteindelijk toch eenvoudig overeind blijven. De 0-3 ver in de extra tijd was voor de spreekwoordelijke statistieken. Erik Bakker schoot vanaf de penaltystip raak.