woensdag 16 juni 2021

Alles over Dordrecht

Drie winnaars in de afvalrecyclewedstrijd

9 april 2013 (door Hennie van der Zouw)

DORDRECHT - Afgelopen vrijdag bij gallerie b.Art was de bekendmaking van de afvalrecyclewedstrijd. De opdracht was simpel, geef een nieuwe functie aan aanval, maak er een kunstwerk of gebruiksvoorwerp van. Drie van de totaal dertien inzendingen hebben een afvalrecycleprijs gewonnen.

De wedstrijd was geïnitieerd, “omdat afval nog van veel meer waarde is, dan wij het dikwijls bestempelen”, aldus Thirza Monster van Fair Only, initiator van de wedstrijd. “Om afval in een positief daglicht te stellen, wilde ik graag zien hoe mensen op een originele manier afval een tweede en/of nieuw leven zouden geven.”
 
De inzendingen zijn mede gejureerd door Bart Rombout, galleriehouder, urban kunstenaar, fotograaf en kapper in een en Marleen Oud, graphic designer. De inzendingen zijn onder andere beoordeeld op originaliteit, vakmanschap en of het gemaakt is van zoveel mogelijk afval.
 
De inzendingen waren behoorlijk uiteenlopend, van sieraden van eierdoosjes, een lamp van kauwgomverpakkingen tot aan hergebruik van voedsel toe, en daarom is besloten in drie categorieën een winnaar uit te roepen, dit waren ‘kunst’, ‘project’ en ‘gebruiksvoorwerp’.
 
Jolande Vermeulen en Donie Dubbeldam hebben gewonnen met hun kunstobject, een raamobject van plastic afval geïnspireerd door de Plastic Soep die in de oceanen drijft. Het doorvallende licht benadrukt de transparantie en de structuur van het materiaal. De jury was met name onder de indruk van het verhaal achter het kunstwerk, en de manier waarop het afval bewerkt is.
 
Initiatiefnemers Jacqueline Kok, Hans Kok, Paul Harmans van No Budget Kas waren de gelukkige winnaars m.b.t. ‘project’. Zij hebben een leegstaande kas in hergebruik genomen waar zij groenten gaan verbouwen voor o.a. de Voedselbank, bovendien maken zij in het gehele project gebruik van hergebruikte spullen, waaronder wc rollen en puzzelstukjes, én zijn ze erg zuinig met gebruik van grondstoffen. Zij zijn volgens de jury een voorbeeldproject voor Dordrecht. 
 
Tenslotte in de categorie ‘gebruiksvoorwerp’. Oscar Waalboer heeft met stip gewonnen met zijn vuurkorf die gemaakt is van oude fietsen. Hoofdframe, voor- en achtervorken en tandwielen van de fietsen zijn omgevormd tot de vuurkorf. De jury vond dat dit item op alle beoordeelde punten hoog scoorde, en zouden graag zien dat de vuurkorf in productie genomen wordt.
 
Tijdens de avond was er tevens een afvalrecycleworkshop van Rubbish Design waar alle aanwezigen aan mee konden doen. Gasten hebben met elkaar een kunstzinnige lamp gemaakt uit allerlei afvalmateriaal, zoals cd’s en plastic flesjes. Uiteraard gingen de winnaars naar huis met een afvalrecycleprijs, waaronder een cadeaubon van kringloopwinkel Opnieuw & Co en de plutas (tassen gemaakt van paraplu’s die als zwerfafval op straat gevonden zijn).
 

Lees meer over:

Voedselbank afval recycle
Deel dit bericht met je vrienden!